A co ještě vás čeká? Prioritně samotný sport. Mezi muži se pole oproti předchozím letům nebývale vyrovnalo a každý souboj jiskří napětím. „Každým rokem se jezdí rychleji. Vidím to sám na sobě, parametry trénovanosti mám pořád vyšší, ale je tu víc a víc lidí, kteří dokážou jet na špici,“ říká česká jednička Ondřej Cink, úřadující Král české cyklistiky a člen nejužší špičky. Toho teď trápí alergie, ale věří, že se dokáže dát dohromady.

Spolu s ním tam stále a znovu patří 37letý švýcarský matador Nino Schurter, který dokázal po čase vyhrát první vrcholný závod roku v Petropolis, nebo mladý rumunský dravec Vlad Dascalu a mnozí další. Všichni přijedou jako obvykle týden po německém Albstadtu. Na Vysočině je prožene ještě Tom Pidcock, olympijský vítěz z Tokia a úřadující mistr světa v cyklokrosu, který na jaře na silnici tak úplně nezářil. Loni tu vyhrál, před tím přijel z pražského letiště na kole… Objevit by se měl i Eli Iserbyt, belgický vítěz světového poháru v cyklokrosu. Naopak chybět bude Mathieu van der Poel, který se chystá na Giro d´Italia.

Tom Pidcock na trati v Novém Městě

Nabízelo se tady uspořádat opulentní rozlučku šampiona Jaroslava Kulhavého, který oznámil letošní konec vrcholové kariéry a v Novém Městě předvedl úžasné triumfy. „Nabízel jsem mu to několikrát. Nechce,“ krčí zklamaně rameny Petr Vaněk, ředitel novoměstského podniku.

Pořadatelé hodně pracovali na trati, která dostala loni v zimě a po hustých jarních deštích zabrat. „Prochází úpravami, abychom ji dostali do kondice. Chceme zachovat přírodní charakter s kořeny a výmoly, ale opravit výjezdy ze zatáček, kde se hodně padalo,“ dodává Vaněk. Short track se pojede úplně jinak – v opačném gardu, tedy se závěrečným stoupáním po louce před vjezdem do cílové roviny pod tribunou na stadionu. 

Diváci se mají v třídenním programu (nyní permanentka za 600 Kč, jen na neděli 500 Kč) opravdu na co těšit. Vrací se sobotní 50 km maraton pro veřejnost (start v 11 hodin), zůstává Night race s párty. Přístupná bude jako obvykle rozsáhlá týmová zóna, kde můžete nahlédnout pod ruce nejlepším mechanikům a zastihnout při jídle hlavní hvězdy. Do expa se nahlásilo už 25 vystavovatelů a prodejců, i když vinou situace ve velobyznysu toho mnohde na prodej moc nezbývá. „Těšíme se na plný barák, prodáno máme už sedm tisíc vstupenek, očekáváme dvanáct až patnáct tisíc lidí podle počasí,“ doplňuje Vaněk.

Ondřej Cink v brazilském Petropolisu

„Diváci v Brazílii byli super, to jsme nikdo nečekali. Ale přece jen fandili pouze na třech místech a hlavně domácím. Tady se fandí líp, všem a všude,“ těší se Cink, který si vyzkoušel roční angažmá na silnici a ochutnal i Tour de France. Letos se stane tatínkem a v čase plánovaného porodu pravděpodobně vynechá závod v Granadě.

Za rok jich ale bude mít nejspíš mnohem víc. Seriál světového poháru koupila společnost Warner/Discovery Channel (majitel Eurosportu – domova cyklistiky, který horská kola zatím téměř nevysílá…) a chystá velké změny, ani v Novém Městě, opakovaně vyhlášeným nejlepším závodem sezony, nemají žádné jistoty. 

Program SP Nové Město 2022

Pátek 13. 5.

18.00 short track ženy

18.45 short track muži

Sobota 14. 5.

9.15 světová juniorská série chlapci

11.15 světová juniorská série dívky

15.00 muži U23

16.30 ženy U23

Neděle 15. 5.

11.20 ženy elite

15.20 muži elite