Piemontský deník: Den 13 – Turín, přepychový Palazzo Reale

Palazzo Reale v historickém centru Turína býval rezidencí Savojské dynastie. Rozsáhlý komplex vévodského a později královského paláce se rodil už od konce 16. století. Nejen v minulosti, ale i v současnosti ohromí Palazzo Reale svým bohatstvím a velkolepostí.

Obrovské sály s gigantickými lustry, vyřezávané a pozlacené stropy, nádherné obrazy, gobelíny, nechybějí ani orientální prvky. Úchvatná je i zbrojnice, která se může porovnávat i s královskou madridskou a je jednou z nejvýznamnějších sbírek zbraní v Evropě.

Prohlídka paláce stojí 12 € a začíná v tzv. Salone della Guardia Svizzera (jistě netřeba překládat), jehož ozdobou je velký obraz zobrazující scény z bitvy u Saint-Quentinu, v níž v roce 1557 savojský vévoda Emanuel Filibert Savojský rozdrtil francouzské vojsko. Právě on v roce 1563 rozhodl o tom, že Turín nahradí Chambéry v pozici hlavního města vévodství. A dále následuje jeden ohromující sál za druhým, z každého čiší neskutečné bohatství savojských vládců. Palazzo Reale je pro návštěvníky Turína povinností.

Zbytek seriálu a fotogalerie

Diskuze k článku

Pro přidávání příspěvku se prosím přihlaste

Podporují nás