Závodní sezóna českých kontinentálních týmů odstartovala 28. února při Trofej Umag. V březnu pak budou následovat další závody v Chorvatsku, Řecku a Slovinsku. Kromě obou českých, tedy ATT Investments a Elkov-Kasper, nás bude nejspíš hodně zajímat i slovenský Pierre Baguette Cycling. Minimálně ze dvou důvodů. Do sezóny vstupuje s devíti českými jezdci a také Petrem Saganem.

Peter Sagan mnohokrát deklaroval, že účast na vybraných silničních závodech v dresu týmu, kde od loňska dělá sportovního ředitele jeho bratr Juraj a od letoška ten, kdo ho doprovázel po většinu jeho profesionální kariéry, tedy Ján Valach, bude výhradně součástí přípravy na olympijské hry, kde chce jet závod horských kol.

Co se týče českých jezdců, k Tomáši Kalojírosovi, Martinu Voltrovi, Danielu Vysočanovi a Dominiku Prudkovi přibylo pět nových tváří, mezi nimiž nejznámějším je cyklokrosař s velmi slušnými výsledky i na silnici Jakub Říman. První tři jmenovaní by měli patřit k největším oporám týmu. 

Kromě Petra Sagana přišlo také šest slovenských cyklistů. K nejzajímavějším patří Simon Gottstein, vracející se z Itálie z týmu Franca Balleriniho, ale především Tomáš Sivok, který loni jezdil ve Friuli ASD, devo týmu Bahrain-Victorious. To, že se v italském týmu neuchytil, měly na svědomí především zdravotní komplikace, ale s o to větší motivací vstupuje do nové sezóny, v níž by se rád odrazil opět směrem vzhůru.

Tým jak vidno toho hodně před novou sezónou změnil. Kromě velké obměny jezdeckého kádru i změn na úrovni sportovních ředitelů, můžeme vidět i inovovaný název týmu, v němž se jiným titulárním sponzorem stala společnost Pierre Baguette. 

417424858_18042522097715678_1336916062273414773_n.jpg

Co se týče materiálu, budou v „Bagetách“ sedlat opět stroje americké značky Time Bicycles, které se vyrábějí na Slovensku a jež budou osazovat vypletenými sety nizozemské značky Ere Research.

Propojení s Českem je tedy významné především na soupisce, protože z 19členného kádru je 9 českých cyklistů. Je tu však ještě jeden český aspekt, který určitě stojí za zmínku. Tým navázal velmi úzkou spolupráci s českou firmou Posedla.

Jde o společnost, která se stále hlasitěji dere do povědomí cyklistické veřejnosti a pochopitelně zvláště těch, kdož na kole tráví více času než jen jízdou na nákup. Zopakujme si, či objevme, co jsou Posedla zač.

Na jaře roku 2022 uvedli na trh svůj produkt 3D tištěného sedla na míru. Zařadili se tak po bok globálních cyklistických značek, které taky produkují 3D sedla, ale stále jen v konfekčních velikostech s masovou výrobou, pochopitelně většinou v Asii. Posedla je první a zatím jedinou firmou na světě, která nabízí komplexní přizpůsobení sedla pomocí 3D tisku. Během své krátké existence dodali sedla zákazníkům ze 40 zemí světa. 

wnatu0fa.png

Kromě amatérských a hobby jezdců už bylo možno taková sedla vídat v loňském roce i v profi pelotonu. V ATT Investments ho vozil Daniel Turek, který byl součástí pilotního testování už v roce 2022, a pak také Martin Voltr a Daniel Vysočan z RRK Group - Pierre Baguette – Benzinol. Letos na nich bude jezdit většina tohoto rychle rostoucího slovenského kontinentálního týmu. Objednal si ho i Juraj Sagan, který toho sice už tolik nenajezdí, ale proč se zříkat na míru šitého komfortu.

Tým Posedla se zúčastnil přípravného kempu týmu v Malé Fatře, kde jednak jednotlivým jezdcům změřili sedací kosti dle otiskových sad pro měření pozadí a zároveň s jezdci vyplnili konfigurátor sedel. Sedla na míru tým dostal ještě před prvním kempem letošního roku na Kanárských ostrovech, kde jezdci absolvovali důležitou část předsezónní přípravy. 

"Oceňujeme synergii ve vybavení týmu, který se nebojí spolupráce s kvalitními značkami mimo cyklistický mainstream,“ řekl za Posedla její spoluzakladatel Jiří Dužár. "Měli jsme možnost navštívit unikátní výrobu rámů Time Bicycles ve slovenské továrně, a protože sami vyrábíme vlastní karbonové komponenty sedel, tedy ližiny a skelety, byli jsme z jejich přístupu doslova nadšeni,“ dodal Dužár.

P3900715.jpg

Se sedly i s přístupem firmy Posedla jsme maximálně spokojeni,“ řekl ke spolupráci s touto českou firmou manažer týmu Boris Horváth.

Tým by se měl poprvé ukázat v druhé půlce března na čtyřech slovinských jednorázovkách kategorie 1.2 kalendáře UCI. Zda to bude včetně Petra Sagana, to uvidíme, v předběžné soupisce ale figuruje společně s Martinem Voltrem a Tomášem Kalojírosem.

Očekáváme, že naši kluci budou letos hrát významnější roli na závodech UCI dvojkové kategorie a to včetně pódiových umístění. Na závodech kategorie jedna nebo Pro, kam bychom se mohli i díky Petru Saganovi a oběma sportovním ředitelům dostat častěji, chceme být vidět především aktivitou v průběhu závodů,“ řekl ke sportovním cílům nové sezóny šéf týmu Boris Horváth.

Speciálně se těším na závody, které s námi absolvuje Peter Sagan. Předpokládám, že mediální zájem bude obrovský. Závodit budeme hodně i v České republice, začneme už v dubnu na Pekle Severu, pojedeme V4, Okolo jižních Čech a uvidíme, zda se dostaneme na Czech Tour,“ uvedl Boris Horváth k závodnímu programu a zvláště pak tomu v Česku.