Plapp se v mládežnických kategoriích a v U23 profiloval jako časovkář, specialista na jízdu proti času, ale mezi profesionály se jeho schopnosti trochu rozšířily a začal zajíždět dobré výsledky také v celkovém pořadí kratších etapových závodů. jeho největším úspěchem je druhé místo na letošní UAE Tour, kde nestačil jen na Remca Evenepoela. Plapp ve Spojených arabských emirátech využil svou všestrannost, protože dobře zajel týmovou časovku, udržel se v první skupině ve větrné etapě a mezi nejlepšími byl také ve dvou horských dojezdech. 

Kromě toho skončil už loni třetí na Okolo Norska a devátý na Okolo Romandie. K tomu všemu přidal dva tituly mistra Austrálii za sebou v závodě s hromadným startem a jeden titul v časovce. V Jayco AlUla do Plappa vkládají velké naděje, je to jeden z největších australských talentů a mohl by v blízké době vyhrávat celková pořadí na kratších etapácích.

„Není pochyb o tom, že Luke má neuvěřitelný talent. Musíme poděkovat Gerrymu Ryanovi za jeho nasazení při realizaci tohoto podpisu, stejně jako našim partnerům AlUla a Giant za jejich podporu,“ říká Brent Copeland, generální manažer týmu a připomíná, že tým drží nad vodou především Gerry Ryan, majitel týmu i společnosti Jayco.

20230222_LaPresse_067.jpg

„Luke je stále velmi mladý jezdec, chceme aby s námi postupně rostl. Posílili jsme skupinu vrchařů a v nadcházející sezóně bude mít kolem sebe dobrý tým pomocníků a těšíme se, že bude bojovat o úspěchy v celkové klasifikaci a bude i nadále usilovat o špičkové výsledky v časovkách. Jako australský tým se těšíme na lednové národní mistrovství a na to, zda se mu podaří potřetí za sebou získat titul v silničním závodě,“ dodává Copeland. 

Sám Plapp počítá s tím, že v Jayco Alula dostane více volnosti než v Ineosu. „Upřímně řečeno, mám pocit, že se vracím domů. Jsem hrdý Australan a to, že teď mohu jezdit za australský tým, je pro mě skutečná čest. Už se nemůžu dočkat.“

„Nemohu Gerrymu Ryanovi a celému týmu dostatečně poděkovat za tuto příležitost. Nemůžu se dočkat, až společně dosáhneme velkých úspěchů. Je tu skvělá parta kluků a s mnoha z nich se už znám, takže se těším, až to v mém prvním závodě s týmem rozjedu,“ věří Plapp sobě i celému týmu. 

Tým Jayco AlUla patří k zatím nejúspěšnějším týmům v letošním přestupovém období. Kromě Plappa Australané přivádí také Maura Schmida ze Soudal Quick-Step a Caleba Ewana z Lotto Dstny. Tyto tři lídry doplní ještě mladíci Anders Foldager a Davide De Pretto a zkušený sprinter a klasikář Max Walscheid.