Dnešní 4. etapa na 101 km se startem i cílem v Dörtendorfu byla opět klasikářskou a z pohledu nastoupených metrů (1320) sice snadnější než např. etapa včerejší, která hodně nadělila startovní pole a přinesla značné časové rozdíly. Jejím výsledkem bylo, že ztrátu na vedoucí Emmu Norsgaard nepřesahující jednu minutu měla před dnešní etapou pouze patnáctka cyklistek.

Ta dnešní měla ale jedno specifikum: jela se na okruhu, který bylo nutno absolvovat 4x a v každém jeho průběhu se vypořádat – kromě řady méně náročných stoupání - s jedním mimořádným, které měřilo přes kilometr, mělo průměrný sklon přes 8 % a místy přesáhlo i 12 % hranici. A hlavně, bylo zároveň i stoupáním cílovým!

Obtížnost etapy demonstrovala situace na 50. km: v čele 11 žen s náskokem 1:25 na hlavní pole, za ním 5:40 početné grupeto.

20 km před cílem měl peloton odstup 1:50 a Movistar, chtěl-li uhájit vedení Emmy Norsgaard, musel pořádně zabrat. Zvláště když vepředu 10 km před cílem atakovala Kristen Faulkner z týmu TIBCO, která patřila před etapou do nepočetné skupiny závodnic, které ztrácely v průběžném pořadí pouhé 2 sekundy na lídryni.

Závěr byl dramatický. Do posledních metrů nebylo jisté, zda se dočkáme změny v celkovém pořadí. A dočkali. Jenže ne ze strany Faulkner. Etapu vyhrála Lotte Kopecky (Belgie/Liv) před Lucindou Brand (Trek) a ta se díky bonifikačním vteřinám vyhoupla do čela průběžného pořadí.

Výsledky.