V zahajovací etapě se jeden z horkých favoritů sprintu Fabio Jakobsen vůbec ke své práci nedostal. Přitom jeho tým Soudal-Quick Step to měl dobře rozjeté. Jenže nedaleko od brány označující poslední kilometr rozdělil silnici středový pruh a brána byla umístěna o přibližně 200 metrů dále, ale jen na pravé straně rozdělené silnice. Peloton se v té chvíli rozdělil na dvě části a Jakobsen zůstal v tom špatném pruhu. Nezůstalo to bez odezvy.

Nemělo by být dovoleno, aby 1,2 kilometru od cíle byl takový úsek, kde najednou nevíte, kam jet a kde lidé stále přecházejí ulici. Málem jsem přitom srazil jednu ženu. Vlak jsme postavili perfektní, ale nakonec Fabio nemohl vůbec sprintovat kvůli špatné komunikaci, zda jet vlevo nebo vpravo. Celkově to byl docela hektický a možná nepřijatelný poslední kilometr," řekl Michael Morkov, který pak sám bez pomoci svých kolegů zaspurtoval na 2. místě.

Po dojezdu šel za rozhodčími Remco Evenepoel: „Chtěl jsem vědět, jestli všichni dostanou stejný čas, protože to byla zvláštní situace. Šokovalo mě, že lidé před námi stále přecházeli silnici…“ Čas vítěze nakonec dostalo 84 závodníků a mezi nimi i Jakobsen.

Zda dostane v etapě druhé šanci na reparát, nebylo vzhledem k jejímu profilu (viz snímek) zcela jisté. Těžcí čistokrevní sprinteři mohli mít potíže.

Kolem první sprinterské prémie odjela desítka lidí. Z nich byli dva Italové Santaromita z Green Project a Gandin z Corratecu, ostatní se rekrutovali z jihoamerických kontinentálních týmů. Mezi nimi však bylo jedno mimořádně známé jméno: Óscar Sevilla z Medellínu.

V pelotonu, který si uprchlíky držel na kratší opratě, se o pravidelné tempo v prostřední nejdelší části etapy starali vyčlenění jezdci z týmů Israele, Movistaru, Soudal-Quick Step, konkrétně Jan Hirt, ale především Bora-hansgrohe, kteří měli v držení dres průběžného lídra závodu.

A měli to dobře spočítané. Po likvidaci původního úniku se 5 km před cílem sice ještě o zázrak pokusil další borec Green Project-Bardiani CSF-Faizané Manuele Tarozzi (na snímku), ale vše marno. Šlo se do hromadného spurtu.

Jezdci Soudal-Quick Step opět odváděli výbornou práci včetně Remco Evenepoela, který si vzal na starosti tempo na špici v závěrečných kilometrech. V posledních stovkách metrů se ale propracoval skvělým zrychlením na samé čelo Danny Van Poppel na zadním kole se Samem Bennettem. Když však odstoupil, šel přes něj nejen Bennett, ale i další sprinteři, kteří využili závětří obou cyklistů Bora-hansgrohe.

Mezi nimi i Fabio Jakobsen, který si v těsném spurtu proti Fernandu Gaviriovi (Movistar) a Jonu Aberasturim (Trek-Segafredo) spravil po včerejšku chuť. Na Sama Bennetta sice zbylo nepopulární 4. místo, ale i tak se mohl on i celý německý tým přeci jen trošku radovat. I do zítřejší etapy totiž Sam nastoupí coby lídr průběžného pořadí. 

Peter Sagan si připsal na tomto závodu při své třetí účasti už dvanácté umístění do desítky, tentokrát to bylo 9. místo. Stejný čas jako vítěz, když pomineme cílové bonifikace, získalo 92 závodníků a mezi nimi i Mathias Vacek. Ten je mezi mladíky na průběžném 4. místě, přičemž má společně s dalšími sedmi totožný čas jako prozatím nejlepší Tobias Andresen z týmu DSM.

V etapě opět neztratil žádný čas nikdo z favoritů konečného pořadí. Naopak Jan Hirt připsal další ztrátu, tentokrát +2:09 min. Očividně má jiné, týmové úkoly. Uvidíme, zda v královské etapě dostane volnou ruku a bude mít výkonnost jet na pořadí.

Jakobsen pěl chvály na své týmové kolegy: „Za tento výsledek vděčím jim. Pieter (Serry) a Jan (Hirt) kontrolovali od začátku závod a zasloužili se, že únik byl včas dostižen. Pak to tři kilometry před cílem převzal Remco (Evenepoel) a pro mě je pocta, že takový jezdec světové třídy dělá to, co on. Pak se Yves (Lampaert) a Michael (Morkov) spojili a vytvořili perfektní náskok, dostali mě do ideální pozice a odtamtud už jsem musel udělat svou práci. Jsem opravdu hrdý, že mám kolem sebe tak úžasné spoluhráče."

Dnešní vítězství mě velmi těší, zvláště po úvodní etapě. Bylo velké horko, ale kluci byli neuvěřitelní a nakonec jsem měl nejrychlejší nohy. Porazit tolik špičkových sprinterů je dobré pro morálku. Nyní máme vítězství a doufáme, že se to tady nezastaví, protože přijdou další příležitosti,“ dodal Fabio, který je průběžně druhý ve stejném čase jako Bennett.