142 km dlouhá první etapa ze Šamorína do Trnavy, jejíž převýšení činilo pouhých 662 metrů, měla na trase vypsány tři sprinterské a jednu vrchařskou prémii, jejíž vrchol se nacházel na 60. km. Sprinterské byly rozloženy pravidelně po celé trase: 30., 93. a 127. km.

Dal se předpokládat únik cyklistů z týmů, které tu nemají ty nejvyšší ambice, jeho včasné dojeti a hromadná koncovka. Na čele pelotonu si měli dlouhé kilometry odpracovat především jezdci Quick-Stepu, mající v držení žlutý dres průběžného lídra závodu, a mezi nimi na prvním místě Josef Černý. Chvíle Zdeňka Štybara měly přijít hlavně v samotném závěru, kdy coby předposlední před Michaelem Morkov měl rozjíždět spurt pro Ethana Vernona.

Přespříliš modro-bílých dresů Quick-Stepu ale k vidění v průběhu etapy nebylo. Čerstvě 22letý Ethan Vernon jel ve žlutém, a kdyby to šlo, vezl by i bílý pro nejlepšího závodníka do 23 let. Zelený si oblékl Josef Černý, puntíkatý Michael Morkov a bílo-modro-červený pro nejlepšího Slováka vlastnil Martin Svrček, i když v etapě jel v klasickém týmovém.

V bílém tedy odstartoval druhý nejlepší mladík v prologu Loe Van Belle z týmu Jumbo-Visma, v němž zatím hostuje z development týmu. Tohoto 20ti letého borce, který dokončil letošní Tour de l´Avenir na 9. místě, si nizozemský celek smluvně pojistil až do roku 2026. Obdobně jako Johannese Staune-Mitteta, který je také zatím registrován v development týmu a jenž ve zmíněné Tour de l´Avenir skončil dokonce na 2. místě. Ze záložního týmu startuje na Slovensku ještě třetí borec a to Archie Ryan, na Tour de l´Avenir celkově 4. a 6. na SAZKA Tour.

Odstartovalo se do 20°C a slabého deště. Po odjetých 10 km se vytvořil úspěšný únik. Ocitlo se v něm šest lidí: Marcin Budzinski (HRE Mazowsze), Nik Čemažar (Adria Mobil), Jasper Haest (VolkerWessels), Bryan Olivo (Friuli ASD), Diego Pablo Sevilla (EOLO-Kometa) a Matúš Štoček (ATT Investments). Tempo pelotonu určoval Quick-Step. Úniknuvší skupině povolil maximálně 2:40 min.

Matúš Štoček si dal záležet, aby vyhrál jedinou vrchařskou prémii na trati. Což se mu podařilo a zamenalo to, že si po etapě oblékne a do zítřejší nastoupí v bílém dresu s červenými puntíky. Včerejší slova Honzy Kašpara, že tým má v plánu se zviditelnit dílčími úspěchy, se naplňovala. Tím to ale pro Matúše neskončilo. V závěrečných desítkách kilometrů, když se peloton už přibližoval na dostřel, opakovaně nastupoval ve snaze osamostatnit se, resp. skupinu zmenšit. Jediný, koho nakonec odpojil, byl Slovinec Čemažar. Když se tedy nepovedlo tohle, atakoval na poslední rychlostní prémii, čímž všechny účinně překvapil, jelikož o ty předešlé, které vyhráli postupně Haest a Olivo, příliš neusiloval. 

Zrychlení na poslední sprinterské prémii využil Nizozemec Haest a ze skupiny odjel. Takže zatímco většina uprchlíků byla dojeta 10 km před cílem, Haest s pomocí Michaela Belleriho z Beisse-Carrera, který si k němu dojel z pelotonu, vydržel ještě o 5 km dál.

Celý den jeli na špici pelotonu cyklisté Quick-Step Alpha Vinyl. Jen to dnes nebyl Josef Černý, toho tým šetřil na poslední kilometry. Nejvíc hrubé práce odváděli Vansevenant s Knoxem a Svrčkem. Hierarchie pelotonu v době stabilního tempa byla jasně daná. Za Quick-Stepem Jumbo-Visma, pak Israel a za ním Astana. Teprve pak všichni ostatní.

V době, kdy byli uprchlíci dojížděni, se vedle Quick-Stepu srovnalo několik dalších týmů. V lajně hned vedle týmu Zdeňka Štybara a Josefa Černého to byl kluci z ATT Investments. Nevydrželi tam sice po celou dobu, ale v samém závěru se jim znovu podařilo prodrat se dopředu a dovézt do dobré pozice Tomáše Bártu. 3 km před cílem se o totéž pokusili závodníci Elkov Kasper, ale ti dnes tolik úspěšní nebyli.

Quick-Step měl jasně rozdané úkoly. V podstatě neopustili po celou etapu čelo pelotonu. 3 km před cílem převzal tempo Josef Černý. Na kilometru šel na špici Zdeněk Štybar. Předosledním ve vlaku byl Morkov. 150 metrů před páskou zahájil spurt Ethan Vernon. Vyhrál, ale úplně jednoduché to neměl. Mimořádně mu to stížil 22letý Rus Gleb Syritsa, který coby čerstvá posila přišel do Astany k 1. srpnu z ruského Lokosphinx. Třetí projel cílem sprinter EOLO-Kometa Giovanni Lonardi.

Čas vítěze obdrželo 130 závodníků. Byli mezi nimi všichni čeští cyklisté.

"Dnes to byl páradní týmový výkon. Tahali jsem jen my, nikdo nám nepomohl, ale to jsem tak trochu čekali. Jelo se celou etapu poměrně dost rychle, průměr byl myslím přes 44 km/hod. Když jsem na 250 metrech odstupoval ze špice a práci přebíral Michael Morkov, tak měl potíže se zařazením jedenáctky pastorku, takže Ethan musel začít spurtovat trošku dřív, což je nejspíš příčina, že to bylo napínavé až do samého konce. Ale vyšlo to a my jsme moc rádi, že máme po výborném týmovém výkonu další úspěch," okomentoval pro RoadCycling.CZ etapu Zdeněk Štybar.

Jen dvě místa za pomyslnými stupni vítězů dospurtoval Tomáš Bárta. Když k tomu připočteme, že Matúš Štoček byl vyhlášen - a naprosto zaslouženě - také nejbojovnějším jezdcem etapy, tak v ATT Investments musí po dnešní etapě panovat mimořádná spokojenost.

Mika Heming, Matúš Štoček a Jiří Petruš

"Zhruba 20 km před cílem jsme najeli na čelo balíku, kde odváděl výbornou práci především Tomáš Jakoubek. 5 km před cílem jsme se srovnali za sebou Mika Heming, Jirka Petruš a já, na 3 km se uhnulo na boční vítr, my dokázali využít dobrou pozici za jezdci Quick-Stepu, čímž jsme ušetřili hodně sil. Na kilometru mě dopředu přetáhl Mika Heming, pokusil jsem se zařadit do vlaku Quick-Stepu, ale nikdo vám to nedá zadarmo, takže do spurtu jsem šel z nějaké sedmé pozice. Konečné páté místo považuju v této konkurenci za jeden z mých nejlepších letošních výkonů a pro nás určitě suprový výsledek," popsal závěr etapy nejlepší z českých cyklistů v cíli dnešní etapy Tomáš Bárta.

Z Elkov Kasper se nejlépe umístil Adam Ťoupalík na 9. místě: „Byla to docela krátká a nervózní etapa, ve které došlo i k několika pádům. Celou dobu to bylo hodně o pozicích a nejvíc se to ukázalo v závěru. Brzy po startu vznikl únik, který ale celou dobu kontroloval Quick-Step, a skupinku jsme dojeli asi 13 kilometrů před cílem. Přibližně 3 kilometry před finišem jsme najeli dopředu a snažili se vytvořit si co nejlepší pozici, ale při nájezdu do cílového města jsme se na dvou kruhových objezdech rozdělili a už se nám nepodařilo spojit. Zůstal jsem vepředu sám, Dominik Neuman s Danem Baborem byli docela daleko za mnou, takže jsem se snažil zasprintovat co nejlépe. Je škoda, že se nám nepovedlo déle udržet pohromadě. Na lepší umístění jsem už neměl.

Ethan Vernon je průběžným lídrem třech kategorií: kromě žlutého vlastní i dres zelený a bílý. Quick-Step vede i soutěž týmů. Martin Svrček je nejlepší domácí jezdec. Jedině puntíkatý dres patří jinému týmu. Jak popsáno výše, je to Matúš Štoček a ATT Investments. 

V průběžném pořadí jsou z našich cyklistů stále nejlépe postavení na 2. místě Josef Černý, na 5. Jakub Otruba z Elkov Kasper a na 7. Zdeněk Štybar.

Zítra je na programu nejtěžší etapa z Hlohovce do Bánské Štiavnice. Na 186 km 3 tisíce výškových metrů. Přitom těžší je druhá polovina etapy. A cíl na konci 2,5 km stoupání, které se s přibývajícími metry utahuje. Souboje sprinterů bychom se zítra dočkat neměli.