Philipsen na Tour de France potvrdil pozici nejlepšího sprintera současnosti, vyhrál čtyři etapy, dvakrát byl druhý a dvakrát čtvrtý a s obrovským náskokem ovládl bodovací soutěž. Letos tento pětadvacetiletý rodák z limburského Hamu zažívá nejlepší sezónu kariéry, už před startem Tour posbíral pět vítězství a především se konečně prosadil i v dlážděných klasikách. Skončil druhý za týmovým kolegou Mathieu van der Poelem na monumentu Paříž-Roubaix a čtvrtý v těžké klasice Dwars door Vlaanderen. I proto bude jedním z chráněných lídrů belgického národního týmu v Glasgow.

Také na Tour ukázal, že není jen čistokrevným sprinterem, dokázal reagovat na útoky soupeřů i v těžších etapách. Pravidelně sbíral body do soutěže o zelený dres a zaslouženě si pro něj došel na pařížské pódium. "Ještě to musím vstřebat. Je to splněný sen. Psychicky to bylo velmi náročné. Tour není žádná vyjížďka pro radost. Dost jsem trpěl a můžu být jen rád, že jsem do Paříže dojel v zeleném. Samozřejmě bych rád přidal tu poslední etapu, abych skončil na pěti, ale čtyři etapová vítězství jsou také velmi pěkná," řekl po dojezdu na Champs-Élysées. 

Příležitost měl i v etapách s mnoha menšími stoupáními, Philipsen však nechce působit nenasytně: "Možná jsme toho mohli vyhrát víc. Například v etapě, kterou vyhrál Asgreen a blízko jsme byli i v páteční etapě. Ale při zpětném pohledu můžete vždycky vyjmenovat věci, které mohly být lepší. Čtyři etapová vítězství na Tour, to se mi nepodaří každý rok. Takže s tímto výsledkem můžeme být jedině spokojeni. Když se podíváte na letošní Tour, tak si myslím, že mohu říct, že jsem nejrychlejší sprinter."

Rychlým, vytrvalým a takticky vyzrálým cyklistům by mělo patřit mistrovství světa. Belgie je jediná země, která může nasadit devět závodníků, díky obhájci vítězství Remcu Evenepoelovi. Ten bude jedním z lídrů, těmi dalšími jsou Philipsen a Wout van Aert. Zatímco Evenepoel by měl na převážně rovinaté trati útočit dále před cílem, Van Aert může čekat na pozdní útoky a Philipsen na případný spurt pelotonu, nebo větší skupiny.

Belgičané už mají nominaci na Glasgow určenou, Evenepoelovi, Van Aertovi a Philipsenovi budou pomáhat Frederik Frison, Victor Campenaerts (oba Lotto Dstny), Yves Lampaert (Soudal Quick-Step), Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Nathan Van Hooydonck a Tiesj Benoot (oba Jumbo-Visma). Takové kolektivní síle může konkurovat snad jen Nizozemsko s Van der Poelem a Dylanem van Baarlem v rolích lídrů. Ale celkově jsou Belgičané o trochu lepší, Nizozemcům někdo jako Philipsen trochu chybí, pro mladého Olava Kooije bude více než 270 kilometrů dlouhý závod asi příliš těžký.

Kdyby se Philipsenovi podařilo v Glasgow dojet pro duhový trikot, přiblížil by se muži, se kterým je srovnáván a přirovnáván od svých juniorských let - Tomu Boonenovi. Ten svůj jediný titul získal v roce 2005 v podobném věku a na podobné trati, ve spurtu více než dvaceti cyklistů. V zelených dresech na Tour se Boonenovi už vyrovnal, teď má šanci napodobit ho také v nejvýznamějším jednorázovém závodě sezóny.