Bíteš je brzkým jarním závodem a počasí bývá nevyzpytatelné. A když se podíváme do historie, uvidíme velice rozdílné podmínky v různých letech.

V roce 2013 se jelo mezi sněhovými bariérami, jak dokazuje úvodní fotografie našeho článku. Ale například v roce 2009 bylo počasí téměř letní, jak vidno na naší fotografii dole.

Už v roce 2007 napsal na našich stránkách Michal Chadim k počasí na Bíteši:

Někdy se sice stává, že závod provází příjemné jarní počasí s teplotami kolem 15 stupňů, ale mnohem častěji počasí důkladně prověří morální i tělesnou odolnost závodníků. Třeba studený déšť při teplotách jen pár stupňů nad nulou jako v loňském roce, ale neobvyklý není ani déšť se sněhem nebo i sněžení, které spolu s mrazivým větrem na Vysočině tvoří i sněhové jazyky. Navíc se i stává, že místo startu v Brně provází poměrně příjemné slunečné a teplé počasí, ale po vystoupání zastáveckého kopce a vyjetí z lesů u Zbraslavi závodníky překvapí na Vysočině sněhová pole a chlad neúměrný jejich lehkému oblečení. 

Časté je pro toto roční období nejpříznačnější „belgické počasí“, poměrně silný západní vítr a rychlý přechod front: vítr, sluníčko - déšť - sluníčko - déšť a pořád dokola. Na závěr cestou do Brna to nejhorší: „terezíny“ po větru.

Záludnost počasí potvrzuje i vítěz závodu z roku 1979 ve 2. výkonnostní třídě Zdeněk Berka: „Po úvodu závodu ve slunečném počasí začal padat studený déšť, který většině závodníků naprosto srazil veškerou závodní morálku. Po výjezdu na Vysočinu nás zůstala vepředu již jen menší skupina, ze které postupně odpadal jeden závodník za druhým kvůli prochladnutí nebo defektu. Takže zpět k Brnu jsme se blížili na čele závodu již jen ve dvou spolu s Velitsem z Interu Bratislava, který ale už jen pár kilometru před Brnem řekl, že se v takový zimě na to může vy… a slezl z kola. Tak jsem totálně promočený a promrzlý dojel osamoceně do cíle první.“ 


V neděli by mělo být počasí mnohem přívětivější. Ve Velké Bíteši by se teploty měly dostat až na 16 stupňů a déšť je podle předpovědi nepravděpodobný. A také vítr nebude zrovan silný, pouze kolem 13 kilometrů za hodinu. Celkově se jedná o velmi dobré podmínky ke sledování cyklistiky přímo u trati.  

Příjemné počasí by mělo být na jižní Moravě také v sobotu a vzhledem k tomu doporučujeme navštívít Hlohovec, kde česká silniční sezóna začne  

Foto Jaroslav Svoboda a Vít Kocián