Silný déšť zalil Barcelonu a především cílovou rovinku a pořadatelé měli spoustu práce, aby celý prostor cíle uklidili a odstranili ohromné množství vody. To se nakonec podařilo, ale závodníci si už před startem 182 kilometrů dlouhé etapy vyjednali neutralizaci závěrečných 9 kilometrů. To znamenalo, že čas do celkového pořadí se počítal ještě před výjezdem a sjezdem z vrcholu Montjuic. O etapu závodili jen ti, kteří byli na mokrých a technických silnicích ochotni riskovat. 

Pětice v dlouhém úniku 

Po ostrém startu se ihned začalo útočit a netrvalo to příliš dlouho, než se v úvodním stoupání vytvořila pětičlenná skupina. Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Jetse Bol (Burgos-BH), Javier Romo (Astana Qazaqstan) a Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA) mohli závodit o etapu, ale také o body do vrchařské soutěže. Na první prémii Coll de Sant Bartomeu byl první Romo a připsal si 3 body, ale důležitější byla druhá prémie Coll d'Estenalles, kde vítěz získal 5 bodů. Tím byl Ital Sobrero, celkem za celodenní únik vybojoval 6 bodů a v cíli oblékl dres nejlepšího vrchaře.

Uprchlíci nedostali moc prostoru, tým DSM-Firmenich pracoval na tom, aby nepřišel o trikot lídra celkového pořadí, ve kterém nastoupil Lorenzo Milesi. V hlavním poli se snažili závodit opatrně, přesto docházelo k mnoha pádům a defektům. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) musel měnit kolo, ale dokázal se bez problému vrátit do pelotonu. Hůř dopadli Primož Roglič (Jumbo-Visma) a Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), kteří spadli. 

Piccolo stihl dojet pro červený trikot 

Tým Jumbo-Visma proto 30 kilometrů před cílem celému pelotonu signalizoval, ať zpomalí a počká na Rogliče a Thomase. To samozřejmě trochu pomohlo také uprchlíkům, kterých na čele už zbylo míň, protože Nicolau a Bol odpadli. Piccolo na mokré silnici z čelní skupiny spadl, ale Sobrero a Romo na něj počkali. Ital Piccolo byl v nejlepší pozici vzhledem k celkovému pořadí, na Milesiho před etapou ztrácel pouze 6 sekund a závod pro něj končil 9 kilometrů před cílem, kde se měřil čas pro celkové pořadí. 

Problémy neměl jen Piccolo, ale také Milesi, který spadl a odpadl z pelotonu. Týmoví kolegové na něj nečekali, nebyl čas, šanci na zisk červeného dresu měli také další jezdci DSM-Firmenich. Jenže už to nestihli, Piccolo a Romo projeli metou 9 kilometrů před cílem s dostatečným náskokem. Piccolo díky tomu oblékl dres lídra s náskokem 11 sekund před Romem.

 

Kron zaútočil v nejtěžší části stoupání Montjuic 

Zde závod neskončil jen pro oba zbylé uprchlíky, ale také pro většinu pelotonu, nikdo z velkých favoritů nechtěl kvůli etapě riskovat. Dojezd etapy mnozí cyklisté dobře znali ze závěrečné etapy závodu Okolo Katalánska. Před nejtěžším úsekem výjezdu Montjuic zaútočil Rémy Rochas (Cofidis), ale pouze připravil pozici k útoku Andrease Krona (Lotto Dstny). Dán vyjel na vrchařskou prémii 3,5 kilometru před cílem s malým náskokem před skupinou pronásledovatelů.

V rychlém sjezdu s mnoha zatáčkami svůj náskok o něco navýšil a do cíle dorazil s malým náskokem před skupinou. Po více než dvou letech konečně vyhrál a poprvé uspěl na Grand Tour. Pro druhé místo si dojel sprinter Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) před Andreou Vendramem (AG2R Citroen) a Andreou Bagiolim (Soudal Quick-Step). Češi Michal Schlegel (Caja Rural-Seguros RGA) a Jan Hirt (Soudal Quick-Step) dojeli v hlavním poli.

Vítězství pro mě hodně znamená, protože je to pro celý tým těžké období, připomněl Kron nedávné úmrtí Tijla De Deckera, vítěze Paříž-Roubaix U23, který byl členem Lotto Dstny. Právě De Deckerovi své vítězství Kron věnoval: Tijla jsem osobně neznal, ale mnoho kluků z týmu ano. Zejména Lennert Van Eetvelt. Stále jsme tím zdrceni. Tohle je nejlepší způsob, jak ukázat, že závodíme dál. Pro něj.

Kron si v Barceloně sparvil dojem z doposud nepovedené sezóny: Pro mě osobně to byl těžký rok. Musel jsem vynechat Tour de France a pak jsem se soustředil na tuto etapu. Je to také první letošní vítězství týmu ve WorldTour, což je pro nás opravdu důležité. A pro naši skupinu tady na Vueltě je to také skvělé. Dlouho jsme společně trénovali, abychom tu byli v nejlepší formě a už jsme vyhráli etapu. Doufejme, že vyhrajeme i další etapy, myslím, že to je ve hře.

Kron je také novým lídrem bodovací soutěže, ale ve 3. etapě se budou trikoty lídrů s velkou pravděpodobností převlékat, protože už se bude dojíždět na vrcholu osmikilometrového stoupání v Andoře.