Dnes se jede v Ománu jednorázovka Muscat Classic (1.1) a od ztířka startuje Tour of Oman (2.Pro), oba co se týče českých cyklistů s Janem Hirtem a Josefem Černým.

My se pojďme podrobněji podívat na ty evropské. 

V sobotu je na pořadu Vuelta Ciclista a la Región de Murcia (1.1), v neděli Figueira Champions Classic (1.1) a Clasica de Almeria (1.1) a v pondělí Jaén Paraíso Interior (1.1). Od středy startují dva pětietapové závody: Volta ao Algarve em Bicicleta (2.Pro) a Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista Del Sol (2.Pro). Od pátku se přidá tříetapový francouzský Tour des Alpes Maritimes se du Var (2.1).

Vuelta Murcia se jede na 195 km a nastoupá se při ní 2.574 metrů. V letech 2019 a 2020 jej organizátoři zkusili jako dvouetapový, ale pak se vrátili k modelu jednodenního závodu. V posledních dvou ročnících přijela na totožné trase do cíle jako první pouze nepočetná skupina čítající kolem 15 závodníků. Proto ani letos nenajdeme ve startovní listině úplně čistokrevné sprintery. Rychlí muži ve startovní listině jsou, ale povětšinou takoví, co dokáží přejet náročnější kopec. Počítejme mezi ně např. Bryana Coquarda (Cofidis), Jordi Meeuse (Bora-hansgrohe), Matteo Trentina (UAE Emirates), Edvalda Boasona Hagena (TotalEnergies) i třeba Paula Penhoëta, který si coby nováček týmu Groupama-FDJ vedl ve svých 21 letech tak dobře v Austrálii na Tour Down Under. Prvenství z loňského roku bude obhajovat Alessandro Covi (viz titulní snímek), letošní závodní premiéru si tu odbude mj. Lorenzo Rota (Intermarché) stejně jako Mika Heming (Tudor), kterého jsme loni sledovali v dresu českého ATT Investments. V roce 2015 tady skončil Zdeněk Štybar na 3. a v roce 2020 Josef Černý na 2. místě. Letos se ale jede bez české účasti.

Clasica de Almeria už ale českou účast nevynechává. Měří 190 km a cyklisté při ní nastoupají 1.741 metrů. A jelikož převážná část výškových metrů je situována do první části trasy, končí se tu obvykle soubojem sprinterů. Koneckonců loni tu vyhrál Alexander Kristoff (aktuálně Uno-X) před Nacerem Bouhannim (Arkéa Samsic) a Giacomo Nizzolem (Israel-Premier Tech). Všichni tři se tu letos sejdou znovu. Mezi další favority počítejme např. Biniam Girmaye (Intermaché), Maxe Walsheida a Bryana Coquarda (Cofidis), Fernanda Gaviriu (Movistar), Cees Bola (Astana), Jordi Meeuse (Bora), ze silné sestavy UAE vyberme Juana Molana, ale za nejžhavějšího kandidáta vítězství bychom označili Arnauda De Lie (Lotto Dstny). My budeme zvědavi, jak si v této mimořádné konkurenci povedou naši borci Tomáš Bárta a Daniel Babor ze španělského Caja Rural.

Portugalská Figueira, která má v kalendáři UCI premiéru, je také se svými 190 km docela dlouhá a co se týče výškových metrů o něco těžší: 2.141. Od Almerie se liší i tím, že to profilově nejnáročnější přichází v druhé polovině trasy na třech cílových okruzích. I proto naprostá většina týmů vyhodnotila, že o sprinterech to nebude. Jedinou výjimku udělal Soudal-Quick Step s Fabio Jakobsenem v sestavě. Listujeme-li ve startovní listině, nemůže nás nenapadnout jako favorit číslo jedna Rui Costa (Intermarché). Má formu, profil by mu měl sedět a pojede doma. Na své si přijde český fanoušek, neboť bude moci sledovat v akci hned tři české cyklisty: Pavla Bittnera (DSM), Mathiase Vacka (Trek-Segafredo) a Michala Schlegela (Caja Rural).

Neobvyklým závodem je pondělní Jaén Paraiso Interior. A to proto, že je přímým předobrazem březnové Strade Bianche. Střídá totiž asfalt s prašnými, písčito-hlinitými úseky se spoustou kamínků a kamenů, vinoucími se mořem olivovníků. Jaén je vnitrozemská provincie Andalúsie, takže stejně jako Murcie a Almerie také jih Španělska. Jde o teprve druhý ročník a oproti loňsku organizátoři trasu proměnili. Loni byl cíl v prudkém stoupání po dlažbě mezi renesančními paláci v Úbedě, které nejlépe zvládl v sólovém dojezdu Alexej Lutsenko (Astana), letos je to místo startu. I tak ale na 179 km s 2.704 výškovými metry a osmi štěrkovými úseky, které tvoří dobrou třetinu trasy, to bude hodně selektivní záležitost. Kompletní startovka ještě není k dispozici, ale jisté je, že tady vstoupí v silné sestavě UAE Emirates do závodní sezóny Tadej Pogačar. Takže generální zkouška na Strade Bianche, které loni vyhrál. Tomáš Bárta (Caja Rural) nám potvrdil, že tenhle závod má po Almerii také v plánu.

K etapovým závodům Okolo Algarve a Okolo Andalusie se vrátíme v samostatných textech. Jen připomeňme, že do Portugalska se chystá pět českých závodníků: Babor, Bittner, Kelemen, Schlegel a Mathias Vacek, do Andalusie Tomáš Bárta a Vojtěch Řepa, i když u něj je nejistota kvůli nemoci.

Všechno lze sledovat na Eurosportu. Muscat a Oman je možno naladit na stránkách Tour of Oman.