Do německého týmu přišel tento univerzál z nizozemského kontinentálního SEG Racing Academy a v prvním roce patřily k jeho nejlepším výsledkům 13. místo na Brabantském šípu a 8. místo v etapě na Vueltě.

Rok 2021 znamenal výrazný výsledkový vzestup. Třináct umístění do desítky, z nichž vynikají 2. místo na Tour of Norway (2.Pro), kde v první etapě skončil na 2. příčce, dále 4. místa na Brabantském šípu (1.Pro) i nizozemském šampionátu v časovce, 5. místa na Belgium Tour (2.Pro), GP Artigianato (1.Pro) i Circuito de Getxo (1.1) a především jeho dosavadní jediné profesionální vítězství při GP des Kantons Aaargau (1.1) - viz titulní snímek. Výsledky mu zajistily premiérovou nominaci na Tour de France, a tam měl čtyři dny v držení puntíkatý dres.

Další mladá puška na obzoru. Jenže se v letošním roce zasekla. Po Comunitat Valenciana (2.Pro) ho tým poslal na téměř všechny nejvýznamnější dlážděné i ardenské klasiky, ale Ide jich sedm nedokončil a ve zbytku to byla bída. A ta pokračovala celou sezónu. I na SAZKA Tour byl „neviditelný“. Snad jedinou světlejší výjimkou bylo 13. místo v polovině září na Primus Classic (1.Pro).

Co se tedy stalo? „Po korona infekci se můj imunitní systém velmi zhoršil. Byl jsem nemocný sedmkrát až osmkrát, zatímco normálně to bylo maximálně jednou za rok. A to je špatné. Nemůžete pořádně trénovat, nemůžete pořádně závodit. Podělaná sezóna.“

Co na to psychika? „Místy to bylo docela náročné. Když po dvou hodinách nepříliš náročného tréninku jste unaveni, jako kdybyste jeli pět hodin s intervaly, pak opravdu začnete přemýšlet o tom, co je s vaším tělem špatně. Tak jsme se s trenérem rozhodli, že budu chvíli jezdit na kole jen dvě hodiny, dokud se to nezlepší. Ale to chvíli trvalo. To bylo období, kdy jsem se vracel domů dost nevrlý.

Takže stále ještě optimista? „Na podzim jsem absolvoval hodně jednodenních závodů. To období bylo samo o sobě přiměřeně pozitivní a mohl jsem rok uzavřít co se týče zdraví celkem dobře. I když v roce 2022 nebylo období, kdy bych měl dlouhodobě trvale dobrou úroveň. Je to uzavřená kapitola. Teď mám chuť se do toho pustit tuto zimu naplno a příští rok pořádně bouchnout. Důležité je, aby vydrželo zdraví.“

Tour of Norway 2021

Představy o závodním programu? „Snažil jsem se letos soustředit na jednodenní závody, ale celý ten plán se rozpadl. Rád bych se v příštím roce vrátil na Grand Tours, speciálně si myslím na Giro d'Italia. Samozřejmě Tour je nejvíc, ale nominace je pochopitelně v rukou týmového vedení. Na jaře bych rád jel zase nějaké klasiky, tyhle závody mě baví. A když budu dobrý, dostaví se další příležitosti. Ono to nechodí tak, že příležitost prostě dostanete. Musíte si ji zasloužit.

Co zvýšený tlak po nevydařené sezóně, když smlouva v týmu je podepsána do konce příštího roku? „Nejsem ten typ, co by musel vyhrát všechno. Jsem šťastný, když mám dobrý rok. U mě to nefunguje, když jsem pod tlakem. Já to mám obráceně. Pokud vše běží hladce, jde to dobře a já se cítím ve své kůži, pak dosahuji nejlepších výsledků. A jestli je to ve sprintu nebo do kopce, je mi jedno.“

Lítost nad ztracenou sezónou? „Samozřejmě nemohu být spokojený, ale není to tak, že bych litoval nebo byl zklamaný. Dělal jsem, co jsem mohl. Na druhou stranu je to prostě škoda. To je vše. Vlastně docela jednoduché. Důležité je, že už mám motivaci pro příští rok."