Hned deset stoupání bylo na trase nejdelší etapy Vuelty z Manzanares El Real do Guadarramy. V úvodní hodině etapy se vytvořila velká skupina uprchlíků, celkem odjelo 31 jezdců a mezi nimi byla i velká jména, nejlepší vrchař a vítěz třech etap Remco Evenepoel se třemi týmovými kolegy Jamesem Knoxem, Mattiou Cattaneem a Louisem Vervaekem. Dále si do skupiny naskočili Marc Soler (UAE Emirates), Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), Andreas Kron (Lotto Dstny), Einer Rubio (Movistar), Romain Bardet (DSM-Firmenich), Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Wout Poels (Bahran Victorious) a Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) a další. 

20230916VUE02032-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Tým Jumbo-Visma si pohlídal, aby se do skupiny nedostal nikdo opravdu nebezpečný a stahovat tak početnou skupinu neměl v plánu, o etapu lídři nizozemského týmu nestáli, cílem bylo pohlídat si první tři příčky v celkovém pořadí. 

Vedoucí skupina se postupně v mnoha stoupáních zmenšovala a čekalo se na útok Evenepoela. Ovšem nejenom Belgičan se cítil dobře a byl sebevědomý, takže jako první zaútočil Poels. Unavený Evenepoel nedokázal okamžitě reagovat, ale měl silnou týmovou podporu a zůstával ve hře. K Poelsovi se přidal Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny) a následně také Soler a zanedlouho si dopředu dojeli také Evenepoel a Pelayo Sánchez (Burgos-BH). 

20230916VUE02004-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Nejlepší vrchař závodu už nebyl po třech týdnech tvrdého závodění nepřekonatelný ve stoupáních, ale stále měl chuť závodit a proto zaútočil ve sjezdu. Soupeři se však nenechali zaskočit a vedoucí pětice najížděla společně do závěrečných kilometrů. Nakonec všichni počkali na poslední kilometr. Poels nechtěl spurtovat na férovku a asi 400 metrů před cílem nastoupil. Zdálo se to jako naivní útok, ale Nizozemec byl silný a udržel vedoucí pozici až na pásku, nedostal se před něj ani Evenepoel. Třetí byl Sánchez, čtvrtý Van Eetvelt a pátý Soler.

20230916VUE02036-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Kuss udržel vedení 

V pelotonu se toho moc nestalo, v posledním stoupání etapy sice zkusil zrychlit Enric Mas (Movistar), ale nemělo to žádaný efekt. Pouze Cian Uijtdebroeks (Bora-Hansgrohe) měl slabší chvilku a přepustil sedmé místo v konečném pořadí týmovému kolegovi Aleksandru Vlasovovi.

Sepp Kuss (Jumbo-Visma) měl naprostou podporu svého týmu, včetně Primože Rogliče a Kuss, Roglič a Jonas Vingegaard v cíli společně oslavili mimořádný úspěch nizozemského týmu, který se v neděli v Madridu stane prvním profesionálním celkem, který vyhrál všechny Grand Tours v jediné sezóně. A navíc se třemi různými závodníky. 

20230916VUE02041-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Čtvrté, páté a šesté místo obsadí Španělé Juan Ayuso (UAE Emirates), Mikel Landa (Bahrain Victorious) a Enric Mas. Nejlepším vrchařem bude vyhlášen Evenepoel, který je velmi blízko také zelenému dresu Kadena Grovese (Alpecin-Deceuninck), kterého stáhl na rozdíl 19 bodů, ale v Madridu už Australana neohrozí. Bílý trikot poprvé v kariéře převezme Ayuso a nejlepším týmem je samozřejmě Jumbo-Visma.