Giuseppe Saronni patří k nejlepším italským cyklistům historie, vyhrál dvě Gira, stal se mistrem světa, zvítězil v monumentech Milán-Sanremo a Okolo Lombardie a mnoha dalších velkých závodech. Později se stal ředitelem týmu Lampre, ze kterého postupně vznikl současný UAE Emirates s Tadejem Pogačarem. 

Saronni má tedy ke Pogačarovi blízko a pro mladého Slovince má jen slova chvály. A nediví se, že chce zkusit vyhrát Giro a Tour v jediné sezóně. „Je to šampion, pro něj je možné všechno. Jisté je, že v posledních letech se o to málokdo pokoušel. Teď se kombinuje spíš Tour a Vuelta, ale to není ono. Vuelta není Giro,“ říká šestašedesátiletý Saronni v rozhovoru pro tuttobiciweb.it.

1141435634.jpg

Ital věří, že Pogačar příští ročník Gira ovládne. „Myslím, že Giro je pro něj mnohem lepší závod než Tour, na jaře mívá nejlepší kondici a může ze sebe dostat to nejlepší.“ A chválí pořadatele italské Grand Tour, že se jim podařilo přesvědčit Pogačara a další hvězdy k účasti. „Pořadatelům patří má poklona, navrhli trasu, která Pogačarovi dokonale vyhovuje. Oropa, dvě dlouhé časovky a závěrečný týden, který nebude příliš těžký. V posledních letech tvrdost etap často odrazovala silné jezdce od toho, aby se do Gira pustili,“ myslí si.

Podle Saronniho má Pogačar nakročeno stát se jedním z nejlepších cyklistů historie a podle toho si musí vybírat závody. „Tadej je šampion a myslí jako šampion. Ví, že by se tak zařadil mezi legendy s Coppim, Merckxem a dalšími pěti, ví také, že když přijede na Tour s růžovým trikotem ve vitríně, bude moci závodit klidněji, a trochu tak ze sebe sejme tlak.“

„Je Merckxem současnosti, protože vyhrává ve všech terénech, tak, jako to dělali velikáni.“

1127443643.jpg

Saronni je rád, že se pozornost světa opět více upíná k Giro d'Italia: „Pogačarova volba obrátila pozornost na závod, který byl příliš mnoho let ve stínu Tour.“ Pro Saronniho jsou Pogačarovy úspěchy tak trochu i jeho, protože před více než pěti lety měl svou zásluhu na tom, že Slovinec podepsal smlouvu s UAE. „Fabrizio Bontempi, sportovní ředitel mého UAE, vždy sledoval slovinskou cyklistiku. Hauptman, trenér slovinského národního týmu, nás na jeho talent upozornil a jel jsem se na něj podívat v poslední etapě Giro del Friuli, v roce 2018. A viděl jsem mimozemšťana. Odstartoval s odzbrojující lehkostí, ale že by mohl vyhrát dvě Tour a víc, k tomu měl hodně daleko. A pak je tu ještě jedna věc, která ovlivnila jeho rozhodnutí pokusit se o double. Pogačar totiž miluje Itálii, své první závody vyhrál na silnicích na severovýchodě země, miluje italské fanoušky a chce vyhrávat blízko domova.“