Před třemi lety byla etapa velmi podobná letošní. Uprchlíci byli tehdy dostiženi, ale skupina favoritů vydržela dlouho pohromadě. Pogačar tehdy využil své výbušnosti a těsně porazil Rogliče, který však s přehledem udržel žlutý trikot s náskokem 40 sekund. Podobný vývoj se očekává i letos, akorát kontrolovat dlouhý únik a sjíždět uprchlíky určitě nebude Jumbo-Visma, bude to na UAE Emirates. 

Na Den Dobytí Bastily se do dlouhého úniku budou chtít dostat snad všichni Francouzi, takže hlídat nástupy nebude snadné, ale ani nemožné. Začátek je rovinatý, zatímco závěr etapy vyloženě horský. Závodníci, kteří budou mít v úvodu etapy výhodu, nebudou moc silní v cílovém dojezdu. Pro Jumbo by bylo lepší, kdyby uprchlíci vyhráli etapu a sebrali bonusové sekundy, protože Pogačar je favoritem a každá vteřina se počítá. Pro UAE je to naopak velká příležitost získat druhou etapu a stáhnout pár sekund, proto by se měli snažit únik kontrolovat.

Etapa není profilově těžká, v cílovém výjezdu by měli mít Pogačar a Vingegaard k dispozici několik týmových kolegů. A nečekejme žádné útočení daleko před cílem, ani v roce 2020 se toho ve výjezdu moc nedělo. Grand Colombier je těžké stoupání a hodně dlouhé, měří 17 kilometrů a v průměru má 7 %, ale několik úseků nad 10 %. Vingegaard se nejspíš bude bránit i pomocí svých horských domestiků. Wilco Kelderman a Sepp Kuss by měli zajistit, aby si Pogačar schoval útok až na úplný konec. V takovém případě by se žlutý dres pravděpodobně nepřevlékal.

"Jsem připraven na zítřejší velký boj a doufám, že budu mít co nejlepší nohy. Budu bojovat," řekl Vingegaard po skončení 12. etapy. Zatímco Dánův sportovní ředitel Merijn Zeeman uznal, že Pogačar je favoritem páteční etapy a Jumbo se bude především bránit, Vingegaard moc konkrétní ohledně svých šancí nebyl.  "Těžko říct, jestli vzniknou velké rozdíly. Čím těžší bude etapa, tím větší budou rozdíly v cíli," dodal. 

Pogačar zněl o něco sebevědoměji, vývoj agresivní 12. etapy si pochvaloval: "Měl jsem dobré nohy. V den jako dnes, kdy je to v prvních hodinách hodně těžké, je samozřejmě těžké šetřit energii, ale myslím, že se mi to podařilo. Například jsem neplýtval energií tím, že bych reagoval v těžkých okamžicích."

Na Grand Colombier se těší: "Mám velkou motivaci a zítřejší stoupání znám velmi dobře. Doufejme, že moje nohy budou stejně dobré jako dnes."