Trasa 69. ročníku Ruta del Sol, jak se andaluský závod také nazývá, je hodně náročná. Pořadatelé vsadili na netradiční skladbu etap, protože už středeční etapa je vyloženě horská a mohla by rozhodnout o konečném pořadí. Hrozí, že celková klasifikace bude hotová po jediném dni. Zejména, pokud se Pogačar rozhodne zbavit všech soupeřů daleko před cílem.

  

1. etapa

179 kilometrů dlouhá etapa má převýšení 4155 metrů a hned tři stoupání patří do 1. kategorie. Poslední z nich, výjezd Despiernacaballes, měří 10,6 kilometru a v průměru má 5,8 %, ale úvodních 7,8 kilometru má 7,1 % a právě zde se bude rozhodovat. Následuje rychlý sjezd a krátký cílový výjezd, Pogačar, nebo nějaký jiný odvážný a silný vrchař, to z vrcholu může dotáhnout do cíle sólo. 

Další etapy budou o trochu snazší, ale všechny je potenciálně může vyhrát Pogačar. To se samozřejmě velmi pravděpodobně nestane, ale 2. etapu do Alcalá la Real by vyhrát mohl s docela slušnou pravděpodobností. Celá etapa je kopcovitá, ovšem to nejtěžší přijde na začátku posledního dlouhého stoupání Hoya de Charilla. 1800 metrů dlouhý úsek totiž má téměř 14 %. Poté se krátce klesne a opět se začne stoupat. A těžké to bude i na úplném konci etapy, který je opět ve výjezdu, i když hodně krátkém, zato na dlažbě.

4. etapa

Ve 3. etapě se nejspíš pohromadě udrží větší skupina, či peloton, ale záležet bude i na síle a směru větru, protože hrozí i terezíny. 4. etapa je opět náročná a v kopcích. Posledních 30 kilometrů se neustále stoupá a klesá a posledních 700 metrů etapy má v průměru 11 %. Nejsnazší by mohla být závěrečná etapa s rovinatým dojezdem v Alhaurín de la Torre. Očekáváme hromadný dojezd. 

Nejen Pogačar 

Dvojnásobný vítěz Tour je logicky největším favoritem, zejména po svém pondělním galapředstavení na Clásica Jaén. K dispozici má také velmi solidní týmové parťáky v čele s Rafalem Majkou a Timem Wellensem. Jenže soupeřů bude mít víc než dost a to zejména španělských. Movistar poprvé nasadí Enrica Mase a také vítěze Saudi Tour Rubena Guerreira. Není jasné, jak na tom Mas je, zda se dokázal pouze tréninkem dostat do špičkové formy, nebo se zatím bude rozkoukávat. Guerreiro má nepochybně velmi dobrou kondici, jenže není ryzím vrchařem a není na Pogačarově úrovni. 

Ineos Grenadiers se musí obejít bez Egana Bernala, který léčí bolavé koleno. Lídrem by měl být domácí Carlos Rodríguez. A to zejména v úvodní etapě, která by mu díky dlouhým kopcům měla sedět nejvíc. A když to nevyjde Rodríguezovi, v záloze je ještě Tao Geoghegan Hart, který už letos prokázal dobrou kondici. Pořádnou kolektivní sílu se bude snažit využít konkurenční Bahrain Victorious. Mikel Landa je vynikajícím vrchařem a k dispozici bude mít Santiaga Buitraga, Damiana Carusa, Jacka Haiga a Mateje Mohoriče. 

Na startu bude také jeden český zástupce, sprinter Tomáš Bárta z Caja Rural-Seguros RGA, čerstvý rozhovor s ním si můžete přečíst v tomto článku.