První horská etapa Tour de France se rozhodla až v posledním stoupání na Galibier a bylo to zásluhou týmu UAE Emirates. V silném větru nasadili týmoví kolegové Tadeje Pogačara ostré tempo, zejména Joao Almeida předvedl skvělý výkon a postupně očesali první skupinu jen na pár jezdců. Pogačar se odhodlal k dynamickému nástupu v posledním kilometru a okamžitě utrhl všechny soupeře s výjimkou Jonase Vingegaarda (Visma-Lease a Bike). Dán jel opět skvěle, ale až na vrchol se Slovincem nevydržel. Pogačar získal 8 sekund bonifikace a spustil se do cílového městečka Valloire.

Na vrcholu byl Vingegaard jen pár sekund za Pogačarem a v technickém začátku dlouhého sjezdu dokázal držet krok se svým největším rivalem. Kousek za ním jel osamoceně Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), který byl nejlepším závodníkem zbytku světa. Jenže Evenepoel technicky nestačil a okamžitě začal v zatáčkách, které navíc komplikoval tající sníh, ztrácet.

20240702TDF1005-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Pogačar za každou zatáčkou a na každé rovině sprintoval, zatímco zahlcený Vingegaard začal pomalu nabírat ztrátu. Evenepoela mezitím dojela trojice Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe), Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers) a Juan Ayuso (UAE Emirates) a dokonce mu na chvíli ujela. 

Roglič, Rodríguez a Ayuso dostihli Vingegaarda 5 kilometrů před cílem a zanedlouho se sem vrátil také Evenepoel. To už však skupina ztrácela přes půl minuty na Pogačara a až do cíle nic nestáhla. Pogačar držel vysoké tempo až na pásku a dojel si pro své dvanácté etapové vítězství na Tour de France a také pro žlutý trikot.

"Jsem moc spokojený," řekl po svém velkém triumfu."Tohle byl v podstatě plán a my jsme ho dokonale splnili. Bylo to jako jízda snů. To, že se mi podařilo odjet sólo, je neuvěřitelné. Jsem hrozně šťastný."

"Chtěli jsme dnes tvrdě zaútočit," vysvětloval Pogačar taktiku UAE Emirates. "Tuto etapu znám velmi dobře. Odtrénoval jsem tu spoustu týdnů. Připadalo mi, že přes Sestriere a přes Montgenevre to bylo jako závodit doma. Bylo to příjemné."

20240702TDF0126-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Pogačar si na jsou příležitost k útoku počkal až do úplného závěru Galibieru. "Nahoře byly i bonusové vteřiny a já si od začátku věřil. Nohy byly také dobré, takže jsem to musel zkusit. Nejdříve byl ve stoupání hodně protivítr, takže v háku to nebylo moc těžké. Tým odvedl opravdu dobrou práci, ale nechtěl jsem útočit příliš brzy kvůli větru. Snažil jsem se v posledních stovkách metrů udělat co největší rozdíl."

"Potom už jsem ten sjezd znal, ale trochu mě překvapilo, že v prvních třech zatáčkách byla silnice trochu mokrá. Bylo to kvůli tomu trochu děsivé. Ale sjezd je rychlý, takže když znáte cestu, hodně to pomůže."

Se ztrátou 35 sekund skončil ve spurtu skupiny druhý Evenepoel, třetí byl Ayuso a čtvrtý Roglič. Další 2 sekundy ztratili Vingegaard a Rodríguez. 53 sekundy ztratili Mikel Landa (Soudal Quick-Step) a Almeida. Další závodníci už ztratili mnohem víc, včetně žlutého Richarda Carapaze (EF Education-EasyPost), který odpadl na Galibieru už brzo a zaostal o 5 minut a 10 sekund. 

Dlouhý únik nedostal prostor

140 kilometrů dlouhá etapa z Pinerola do Valloire vedla přes tři stoupání, nejdříve do Sestriere, poté na Montgenevre a nakonec na Galibier. Těmto vrchařským prémiím však předcházela rychlostní prémie, takže první pokusy o únik režíroval Mads Pedersen (Lidl-Trek). Dokázal ujet, ale za ním se seřadil tým Alpecin-Deceuninck a na prémii spurtoval peloton. 

Pedersen byl přesto nejrychlejší, porazil Biniama Girmaye (Intermarché-Wanty) a připsal si další cenné body. Naopak Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) byl až čtvrtý a obhajoba zeleného trikotu mu zatím moc nevychází. Ani Pedersenovi to nestačilo na vysvléknutí Jonase Abrahamsena (Uno-X Mobility), který udržel vedení v bodovací soutěži.

20240702TDF0086-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Následovaly další pokusy o únik a v mírném stoupání odjelo sedmnáct cyklistů, kde byli i velmi dobří vrchaři a Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck). Jenže s náskokem okolo třech minut si nemohli dělat velké naděje na vítězství v etapě. Stephen Williams (Israel Premier Tech) vyhrál první dvě vrchařské prémie a připsal si deset bodů. Na Galibieru se skupina rozpadla, vrchaři útočili, ale poslední uprchlík Oier Lazkano (Movistar) byl týmem UAE Emirates dostižen daleko před vrcholem.

Tým UAE Emirates zdecimoval soupeře

Sestava ze Spojených arabských emirátů měla naprosto jasný plán - rozjet co nejvyšší tempo a unavit všechny před útokem Tadeje Pogačara. Nejvíce práce v úvodu odvedl Nils Politt, hodně odtahali také Tim Wellens Marc Soler. Pavel Sivakov vydržel na špici jen chvíli a od té chvíle už to bylo na superdomesticích. 

Almeida v čele začal trhat jednoho lídra za druhým, jako první to odnesl Simon Yates (Jayco AlUla), dlouho nevydržel ani Carapaz a když se na čelo posunul Adam Yates, odpadl také poslední Vingegaardův pomocník Matteo Jorgenson. 

20240702TDF0112-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Yates si také brzo vystoupil a na čele se střídali Almeida a Juan Ayuso. Portugalec byl o něco silnější, hlavně díky němu se vpředu drželi jen Pogačar, Ayuso, Vingegaard, Evenepoel, Landa a s vypětím všech sil i Roglič. 800 metrů před vrcholem zaútočil Pogačar a zbytek už známe. 

Pogačar po čtyřech dnech Tour vede s náskokem 45 sekund před Evenepoelem a 50 sekund před Vingegaardem. Ayuso sice nebyl ve stoupání tak přesvědčivý jako Almeida, zato byl mnohem rychlejší ve sjezdu a na čtvrtém místě ztrácí 1:10. Pátý Roglič se také zachránil ve sjezdu, v kopci totiž měl velké problémy. Ztrácí 1:14 a další dvě vteřiny za ním je Rodríguez. 

"Je to velmi dobrá zpráva. Mohu být spokojený s tím, jak na tom jsem. Jsem super spokojený s formou a s tím, jak se cítím na kole. Pokračujme takhle dál a uvidíme, jak to půjde den po dni," dodal Pogačar. 

Abrahamsen udržel dva trikoty 

V ostatních soutěžích se držitel nezměnil, Evenepoel vede o 25 sekund před Ayusem v soutěži do 25 let a Abrahamsen je první v bodovací i vrchařské soutěži. Ale jeho náskok se znatelně snížil, Girmay na něj ztrácí jen 4 body, stejně jako Pogačar ve vrchařské soutěži. Dres s puntíky opět poveze Valentin Madouas (Groupama-FDJ).