Na startu 11. etapy Tour de France vyzařoval celý tým UAE Emirates sebevědomí, Pogačar vtipkoval se svými kolegy a zdál se být připravený na velký útok. A ten opravdu přišel. Tým udělal (zdánlivě) vše správně, Nils Politt a Tim Wellens pohlídali první nástupy a boj o dlouhý únik a odvedli spoustu práce před nejtěžšími kopci. Ve stoupáních nebyli všichni vrchaři UAE tam, kde měli být, například Juan Ayuso se necítil dobře, ale Adam Yates předvedl skvělý výkon a rozjel Pogačarovi útok v úplném závěru stoupání Puy Mary. 

Slovinec se zvedl až 500 metrů před vrcholem, ale fungovalo to dokonale, protože Jonas Vingegaard neměl výbušnost okamžitě jeho útok pokrýt. Potud šlo Pogačarovi všechno perfektně, protože Vingegaardovi ujel o dalších pár sekund v technickém sjezdu. Jenže vzápětí se projevily první zádrhely. Lídrovi UAE v jedné rychlé zatáčce trochu uklouzlo zadní kolo a Pogačarovi se poté zdálo, že je něco s jeho strojem špatně. 

20240710TDF0079-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Jenže špatné to bylo spíše s jeho zásobou energie. V dalším stoupání Pertus totiž začal velmi rychle ztrácet sekundy a neustále se ohlížel za sebe, zda už uvidí blížícího se Vingegaarda. Nebyl ve své kůži. Ještě před tím si zavolal motorku, která závodníkům rozdává bidony a žádal nějaké občerstvení. Vodu však odmítl, potřeboval cukry, a to co nejrychleji. V kapse hledal nějaký zapomenutý gel, jenže našel pouze použitý obal, z kterého už moc nedostal.

Když se Vingegaard přiblížil, Pogačar radši zvolnil a nechal se dojet, protože na Pertusu ležela bonusová prémie a Slovinec chtěl 8 sekund. Prémii získal a ve zbytku etapy s Vingegaardem střídal, protože oba ujížděli soupeřům Evenepoelovi a Rogličovi, snažil se však také šetřit síly a v posledních kilometrech už zůstal v závětří. Přesto ve spurtu prohrál. 

Na trenažéru před vyhlášením vítězů měl prázdný pohled a nevypadal vůbec dobře. Bylo jasné, že musí co nejrychleji načerpat energii. Na stupních vítězů, při přebírání žlutého dresu, už něco žvýkal a vypadal o dost lépe.

20240710TDF0091-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Zničil tým UAE Emirates vlastního lídra? 

Zvolená taktika pravděpodobně nebyla správná, tým UAE Emirates použil klasický způsob závodění týmu Visma-Lease a Bike z předchozích dvou let. Tedy jet co nejrychleji co nejdelší dobu, aby závodníci měli velkou spotřebu energie. To Vingegaardovi vždy vyhovovalo víc než Pogačarovi. Tentokrát se to stratégové UAE pokusili použít proti Dánovi a nevyšlo to. Pogačarovi došlo a  Vingegaardovi ne.

Pogačar byl v rozhovoru po etapě pozitivní, rozhodně nechtěl ukázat žádnou slabost. "Byl to velmi dobrý den. Náš tým si vedl velmi dobře. V prvním těžkém stoupání jsem se cítil dobře, takže jsem zaútočil. Jonas se však v dalším stoupání rychle vrátil, takže jsme společně dojeli do cíle. Teď už opravdu můžeme mluvit o vyrovnaném souboji. Jonas je v nejlepší formě. Ve sprintu mě také porazil."

Nepřinesl žádné konkrétní vysvětlení, proč jeho útok nevyšel. "Ve sjezdu jsem se cítil dobře, ale pak mi to trochu ujelo. A použil jsem mezi stoupáními asi trochu moc energie. Stále jsem se cítil dobře, ale Jonas byl lepší. Pak jsem na něj počkal, věděl jsem, že se stejně vrátí."

20240710TDF2002-A.S.O._Aurelien_Vialatte.jpg

Odmítá, že by výsledek 11. etapy byl jeho porážkou. A dokonce tvrdí, že v dlouhých kopcích se bude cítit lépe. "By to dobrý den pro Vingegaarda, ale i pro mě. Nemyslím si, že jsem tady prohrál psychickou bitvu. Dobře, vyhrál sprint, ale myslím, že jsme byli vyrovnaní. V Pyrenejích to budou jiná stoupání, delší a jiný styl závodění. A na to jsem lépe připravený, trénoval jsem spíš na dlouhá stoupání."

Jak zkušenosti z etapy do Le Lioranu ovlivní taktiku týmu UAE Emirates? Je zřejmé, že najet výrazně více času na Vingegaarda bude těžké. Pogačara možná už také dohání únava z Giro d'Italia, není totiž náhoda, že vyhrát Giro a Tour v jednom roce se nikomu nepodařilo už 26 let.

Bude lepší šetřit co nejvíce síly a sbírat bonifikace, aby o trochu navýšil svůj náskok 1:06 před Remcem Evenepoelem a 1:14 před Jonasem Vingegaardem? Není to zrovna komfortní odstup, v posledních třech etapách Tour se může vše zvrátit. Ještě nás čeká mimořádně dramatická Tour de France a další dějství výjimečného duelu mezi Tadejem Pogačarem a Jonasem Vingegaardem uvidíme v sobotní 14. etapě s přejezdem Tourmaletu a cílem na Pla d'Adet. A Pogačarovy vyhlídky nejsou tak růžové jako o den dříve.