Poslední etapa 34. ročníku Internationale Lotto Thüringen Ladies Tour se startem a cílem ve městě Gotha patřila na první pohled k těm snadnějším. Pouhých 98 km a ani ne 900 výškových metrů. Jenže právě krátké etapy bývají zrádné. Obvykle se intenzívně závodí hned od startu a na hašení případných komplikací není mnoho času. I tak se nejpravděpodobnější jevil scénář hromadného dojezdu a souboje sprinterek.

Lucinda Brand vstupovala do etapy s náskokem 17 sekund na druhou v pořadí Lotte Kopecky (Belgie/Liv) a 18 na Emmu Norsgaard (Movistar). Obě jsou výborné sprinterky. Bylo by však velkým překvapením, kdyby si Brand s ohledem na její aktuální formu a sílu týmu Trek-Segafredo, který před etapou vedl týmovou soutěž, nechala celkové vítězství ujít.

Únik ne a ne se podařit. Hlavně proto, že v průběhu etapy bylo možno získat až 16 bonusových sekund, které mohly mít významný vliv na konečné pořadí.

Teprve po 35 km odjela trojice Cecchini (SD Worx), Swinkels (Jumbo) a Bradbury (VMN). Pro Trek-Segafredo perfektní situace. V úniku je nikdo neohrožoval a zároveň sbíraly prémiové body, které by jinak mohly využít soupeřky v celkovém pořadí.

Únik byl dojet 8 km před cílem a vše se ve vysoké rychlosti štelovalo k hromadné koncovce. Brand stačilo dojet v hlavní skupině bez časové ztráty. Jenže ve skupině je nebezpečno, takže Lucinda se v posledních kilometrech objevovala opakovaně na špici!

Takže nakonec vše podle očekávání: prosadily se sprinterky v pořadí Wiebes (DSM), Kopecky (Belgie/Liv), Fahlin (FDJ). A celkovou vítězkou se stala Nizozemka Lucinda Brand z týmu Trek-Segafredo.

Výsledky.