Dozvuky včerejší etapy

Primož Roglič (Jumbo-Visma) včera přišel o vedení v Itzulia Basque Country. Když 15 km před cílem atakoval Remco Evenepoel, který před etapou zaostával za Rogličem o pouhých 5 sekund, nebyl schopen odpovídajícím způsobem reagovat. V cíli byl o více jak minutu později než Evenepoel, jenž se dostal před dnešní, nejtěžší etapou do čela průběžné klasifikace, a propadl se na 8. místo s odstupem +1:05. "S celým týmem jsme závodili dobře. Jonas (Vingegaard) byl vepředu, šlo to tedy tak, jak jsme za aktuální situace chtěli. Cítím se velmi unavený. Dnešek byl super těžký, sotva jsem dojel do cíle."

Rozhodující akci vyprovokoval Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) v pasáži, kdy se po náročném výstupu silnice narovnávala. "Cítil jsem se velmi dobře a silný. Terén s kratšími, prudšími stoupáními mi vyhovuje. K útoku jsem zvolil místo, kde si všichni chtěli trochu vydechnout. Finále bylo hektické. 75 metrů před cílem mi to na mokré dlažbě uklouzlo a pak mě trošku zdržela i havarie kluků přede mnou (Vingegaard a Vlasov), takže jsem už nebyl schopen konkurovat Martínezovi. Dnes očekávám velkou bitvu s Ineosem. Dojezd do cíle bude úplně o něčem jiném než v předešlé etapě."

Včera se také hodně padalo. Dva pády byly extrémní. Milan Vader (Jumbo-Visma) byl součástí pádu asi 15 jezdců a dopadl zcela nejhůře. Byl transportován do nemocnice, okamžitě operován, do krční tepny mu zavedli stenty, aby se zachoval průtok krve do mozku. Utrpěl také zlomeniny obratlů, zlomeninu klíční kosti a lopatky.  Podle vyjádření týmu byl Vader po operaci ve stabilizovaném stavu. Přes svodidla ve sjezdu přeletěl v další části etapy i Lucas Hamilton (BikeExchange), který byl v té chvíli součástí úniku. Dopadl do stromového polámaného porostu ve svahu pod svodidly, bicykl letěl o kus dál mezi stromy. Hamilton byl naštěstí schopen se posléze zvednout a vlastním přičiněním se dostat zpátky na silnici. V etapě už ale nepokračoval.

Pello Bilbao (Bahrain) ve včerejší etapě vyprovokoval denní únik, ale jelikož měl na tehdy vedoucího muže závodu ztrátu pouhých 19 sekund, tým ho z úniku odvolal. V opačném případě by ostatní závodníci v úniku neměli moc šancí na úspěch. Bilbao má v Baskicku výbornou formu. Už tu vyhrál etapu a zatím dojíždí vždy s nejlepšími. I včera nemohl okamžitě reagovat na atak Evenepoela, ale dokázal se do vedoucí skupiny sólově dotáhnout, což v situaci, kdy se vepředu jelo vysoké tempo, bylo mimořádně obdivuhodné. Etapu dokončil na 6. místě a po úpravě výsledků se dostal na 3. místo průběžného pořadí 20 sekund za Evenepoela. K dnešní etapě poznamenal: "Bude to šílená etapa. Bude se závodit od startu až do cíle. Nebude prostor pro jakýkoli prostoj ani vydechnutí.

Vstupní data: Evenepoel nebo Martínez?

Rčení o tom nejlepším na konec platilo pro dnešní poslední etapu Okolo Baskicka měrou vrchovatou. Na pouhých 136 km 3.636 výškových metrů. Sedm vrchařských prémií, z toho tři jedničky. Vynikaly dvě z nich. Na 95. km měla vrchol ta, která měřila 4,1 km s průměrným sklonem 10,5 %, ale obsahovala pasáže k 16 %! Nejdůležitější se pak jevila ta poslední, dlouhá 4,6 km s průměrným sklonem 8,8 %, přičemž mezi prvním a čtvrtým kilometrem se sklon pohyboval kolem 10 %! A co bylo nejpodstatnější, z vrcholu zbýval do cíle pouhý kilometr ve sjezdu. Jednalo se profilově o druhou nejtěžší etapu Okolo Baskicka za posledních 12 let.

Evenepeol to měl mít proti mimořádné síle Ineosu velmi těžké. Dalo se předpokládat, že se bude moci opřít o podporu Alaphilippa a Vansevenanta, ale papírově to na sestavu Ineosu, nabitou - s výjimkou Fraileho - skvělými vrchaři, nemělo stačit. Krom toho Daniel Felipe Martínez tu dosud prokazoval excelentní výkonnost, a pokud mělo dojít na přímý souboj, pak se v prudších stoupáních jevil o trošku silnější. A s ohledem na to, že jeho odstup činil před etapou jen 2 sekundy a cílové bonifikace měly hodnotu 10 - 6 - 4 vteřiny, vsadit si na Kolumbijce vypadalo jako větší jistota.

Pochopitelně nebylo radno podceňovat i další borce, kteří měli nevelkou ztrátu: Bilbao (Bahrain) +0:20, Ion Izagirre (Cofidis) +0:21, Vlasov (Bora-hansgrohe) +0:22, Vingegaard (Jumbo-Visma) +0:29 a Mas (Movistar) +0:37. Že by se Roglič (+1:05) zmátořil a porazil všechny na hlavu, se jevilo jako jen málo pravděpodobné.

Únik: Cristián Rodríguez 

Okamžitě po startu se začalo ostře závodit. Na čele závodu se postupně vytvořilo několik skupin, mezi nimiž byly menší časové rozdíly. Ta úplně první ve složení Cristián Rodríguez (TotalEnergies), Formolo (UAE) a Gallopin (Trek-Segafredo) projela v tomto pořadí první vrchařskou prémií a po 20 km měla na hlavní skupinu náskok 1:40.

Cristián Rodríguez coby vedoucí muž vrchařské soutěže získal během pěti etap celkem 27 bodů. Dnes jich bylo k mání 48. Chtěl-li tedy puntíkatý dres udržet, musel hned od počátku do práce. 

Zatím se tedy plnilo předstartovní přání Remca Evenepoela, který se nechal slyšet, že by mu úspěšný únik vyhovoval. Nejspíš především proto, že by jeho postavení neohrožovaly vteřinové bonifikace, které by v opačném případě mohli v průběhu etapy sbírat jeho soupeři.

V dlouhé klesavé pasáži se po 30 km vpředu sjely dvě skupiny. Do té první přibyl Azparren (Euskaltel) a Oliveira (Movistar). Za ní s odstupem +1:40 jelo dalších sedm lidí, kde také nebyl nikdo z čelních pozic průběžného pořadí a ani z většiny týmů, které měly své lidi v první osmičce. Tzn. zástupce tady neměl ani Quick-Step (Evenepoel), ani Ineos (Martínez), Bahrain (Bilbao), Cofidis (Ion Izagirre) a ani Jumbo-Visma (Vingegaard, Roglič). Jedině Bora-hansgrohe (Vlasov) tu měla Kämnu. A v první skupině Enric Mas Oliveiru. V pelotonu nastal naprostý klid, takže odstup od vedoucí pětice v té době narostl na 6:20 min.

Vrchařské prémie: Davide Formolo

Následně přišly na řadu stoupání na další dvě vrchařské prémie. První z nich vyhrál znovu Rodríguez, přičemž tempu nestačil Azparren. Při výjezdu na druhou, tentokrát nejvyšší kategorie, ale už tempu svých souputníků nestačil ani Rodríguez, takže vrchol přejel na čele tříčlenné skupiny jako první Davide Formolo, který si v dosavadním průběhu počínal nejaktivněji. V těchto pasážích se rozpadla na více částí i druhá skupina. Peloton, jemuž vévodila kompletní sestava Ineosu vedená Frailem, po 50 km zkrátila odstup od čela závodu na 5 minut. A ve vysokém tempu pokračovali i při výjezdu na čtvrtou VP, takže 70 km před cílem dojeli druhou skupinu a náskok čelní trojice zkrátili na 3:30 min.

Vrchařskou prémií projel jako první Formolo na čele tříčlenné skupiny s náskokem 2:45 na hlavní pole, jehož tempo v té době určoval Geraint Thomas. Formolo se ve vrchařské soutěži přiblížil Rodríguezovi, který mezitím vypadl i z hlavní skupiny, na 12 bodů. Aby však soutěž ovládl, musel by vydržet v úniku dalších víc jak 40 km a vyhrát dvě následující VP. Což se při tempu, které na čele pelotonu vyvíjeli závodníci Ineosu, zdálo méně pravděpodobné.

Po sjezdu následoval 15 km úsek po relativní rovině, který umožnil čas na občerstvení a drobné vtípky. Všem bylo jasné, že toto chvilkové uvolnění bude vystřídáno brutálním stoupáním na další jedničku nesoucí název Krabelin. A to už moc k smíchu nebude. Na jeho úpatí měla vedoucí trojice náskok na zhruba 50člennou síhací skupinu 2:30 min.

Krabelin: Primož Roglič

Hned na počátku odpadl Gallopin. A v pelotonu se výrazně zrychlilo, šlo totiž o dobré pozice při nájezdu do stoupání s průměrem 10,5 %. Netrvalo dlouho a Formolovi přestal stačit i Oliveira. Za nimi rozjel drsné tempo Ineos, jenže přes ně si nastoupil Roglič a odpojil čtveřici Martínez, Mas a Vlasov. Do skupiny si dojeli ještě Vingegaard, Izagirre a López (Trek). Evenepoel mírně zaostával.

Pak však zaútočil Mas, kterého si dojeli Vingegaard, pro něhož tu zapracoval Roglič, Izagirre a Martínez a dostali do značných problémů Evenepoela, i když jeho ztráta ještě nebyla fatální. Ale mohla být předobrazem dalšího vývoje v následujících dvou stoupáních, zvláště pak toho cílového.

Formolo vyhrál i tuto VP s náskokem 1 minuty. Do skupinky jeho stíhačů se dokázali dostat ještě Vlasov a Soler a propadl se sem Oliveira, takže vytvořili mimořádné silné uskupení, které pomalu a jistě svlékalo Evenepoela, který se je jal sólově stíhat, ze žlutého trika. Ve sjezdu kde se vzal tu se vzal na špici stíhací skupiny Pello Bilbao a jel takovou hranu, že na to doplatili pádem Oliveira s Masem!

Semifinále: Remco Evenepoel

Po sjezdu tak zbyla na čele pouze čtveřice Bilbao, Vingegaard, Vlasov a Izagirre, která si 27 km před cílem dojela Formola. Za nimi 30 sekund jela 7členná skupina mj. s Evenepoelem a Martínezem. Byli v ní ale i Roglič, Soler a Mäder (Bahrain), kteří neměli sebemenší důvod podílet se na tempu. Na řadě byla předposlední VP: 5 km a 4,8 %.

Zatímco v druhé skupině to bylo téměř výhradně na Martínezovi a Evenepoelovi, v první skupině všichni s výjimkou Formola vzorně střídali. Šance Formola na vrchařský dres dostávala docela jasné obrysy. Jenže když na ní došlo, vůbec se nepokusil získat nějaké body.

Po sjezdu se obě skupiny spojily. Chvilkového zklidnění využil Izagirre a poodvezl s sebou Martíneze a Formola. Za nimi si všichni chvíli vychutnávali Evenepoela, pak si jednotlivě roznastupovali, takže si to musel Remco dojet sólově a jako poslední. Což mu nezabránilo utkat se 9 km před cílem na rychlostní prémii s Martínezem o bonifikační vteřiny. Ziskem byla jediná! Na čele 9 lidí a cílový kopec na dohled.

Finále: Ion Izagirre

Zatímco favorité začali před rozhodujícími pasážemi vyčkávat, Formolo si jel svoje tempo. A zatímco Mäder pomáhal Bilbaovi, Vingegaardovi už Roglič pomáhat nemohl, protože ve skupině chyběl. Vyčkávalo se až tak, že Formolo měl 6 km před cílem už zase náskok 45 sekund a že do skupiny nejenže dojel, ale hned z ní i odjel Juan Pedro López. Bylo to však jen na chvíli, protože si ho dojel Izagirre a na to museli reagovat všichni ostatní. S výjimkou jednoho: Remco Evenepoela!

Čtveřice Vlasov, Izagirre, Vingegaard a Martínez si začala střídavě nastupovat a jet tempo, Soler visel na gumě a Bilbao v obrovských potížích s malou ztrátou už jen silou vůle. 3,5 km před cílem si škrtl Izagirre a šel k zemi! Okamžitě akceleroval Vlasov, udržel se ho Martínez a dojeli Vingegaard i Soler a přitom minuli Formola. 2,7 km před cílem byl ovšem Izagirre zpátky! V té chvíli začal určovat tempo Martínez.

Do cílového sjezdu se pustila pohromadě pětice závodníků a s malým odstupem i Bilbao. Souboj o etapu nakonec vyhrál Ion Izagirre! Evenepeol dorazil s mankem 24 sekund.

Vítězem Itzulia Basque Country se stal Daniel Felipe Martínez z týmu Inoes Grenadiers!

Iona Izagirra vynesl dnešní výkon na 2. místo před třetího Vlasova. Evenepoel skončil pod stupni vítězů.

Fantastické Baskicko plné zvratů nabídlo úžasnou cyklistickou podívanou!