Pouze 132 kilometry dlouhá etapa z Villefranche-sur-Mer do Vence se jela v kopcovité krajině jihu Francie. Hned od startu museli závodníci stoupat na Col d'Éze, stoupání slavné zejména z Paříž-Nice. To nebylo ani zdaleka vše, do kopce a z kopce se jelo v podstatně neustále, nakonec se však ukázalo, že trať je dostatečně selektivní na to, aby se vpředu neudrželi sprinteři včetně Ethana Vernona (Israel-Premier Tech), ale nejlepší klasikáři všechny výjezdy zvládli. 

Etapa svým profilem a délkou vybízela k útokům, nejprve ujeli Maxime Jarnet (Van Rysel-Roubaix), Noah Detalle (Bingoal WB) a Axel Narbonne Zuccarelli (Nice Métropole Côte d'Azur), za nimiž se později do úniku dostali Matteo Milan (Lidl-Trek Future Racing) a Melvin Crommelinck (Nice Métropole Côte d'Azur).

Tým Groupama-FDJ dlouhý únik kontroloval, nenechal pětici příliš ujet a společně s DSM-Firmenich PostNL stáhla ztrátu na nulu více než 70 kilometrů před cílem. Do cíle ještě zbývala stoupání Carros (5,3 km, 5,2 %) a závěrečné stoupání Montée de la Sine. Takže příležitostí k útočení bylo ještě dost. Vyzkoušel to Ewen Costiou (Arkéa-B&B Hotels), ale byl brzo dostižen, zatímco Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech) a Tobias Halland Johannessen (Uno-X Mobility) kvůli pádu, za který mohly auta zapracovaná u silnice, z popředí vypadli. 

Favorité se ve finálovém stoupání hlídali navzájem a opět se vpředu objevil aktivní Costiou. Ani tento pokus francouzského cyklisty nevydržel, takže další na řadě byl Kevin Vermaerke (DSM-Firmenich PostNL). Když byl Američan dostižen, vzal za to jeho týmový kolega Romain Bardet, ale ani slavný Francouz na čele dlouho nevydržel.

Závěrečné kilometry etapy už nebyly dostatečně těžké, útoky se zde nedařilo udržet a dojíždělo se ve velké skupině klasikářů. Sprinteři zůstali vzadu, příležitost mělo mnohem více jezdců a nejrychlejším závodníkem, s nejlepším načasováním spurtu, byl Benoît Cosnefroy, který si našel prostor na levé straně silnice a přesvědčivě vyhrál. Decathlon AG2R La Mondiale se o vítězství obávat nemusel, protože na druhém místě skončil Aurélien Paret-Peintre. Třetí skončil Ital Vincenzo Albanese (Arkéa-B&B Hotels). 

1148718607.jpg

O celkovém vítězství rozhodly bonusové sekundy v cíli. Cosnefroy o 2 sekundy porazil Albaneseho, který bodoval i v předchozí etapě, kde také dojel třetí, takže v součtu všech časů porazil Paret-Peintreho. Vynikající čtvrté místo obsadil Alexandre Delettre z kontinentální sestavy St Michel-Mavic-Auber93. 

Cosnefroy zvítězil v bodovací soutěži, jeho týmový kolega Bastien Tronchon byl vyhlášen nejlepším mladým závodníkem a Decathlon si odváží také vítězství v týmové soutěži. Nejlepším vrchařem se stal Mattéo Vercher (TotalEnergies).