Celkově vede o tři body zde třetí Adam Ťoupalík před Vaníčkem, mezi ženami jasně Kristýna Zemanová, která se chystala na nedělní světový pohár v Antverpách, stejně jako česká jednička Michael Boroš či nejlepší junior Václav Ježek – ten ještě skončil třetí na sobotní Superprestige v Boomu.

Předkrm letos premiérové bitvy tří králů Pidcocka, Van der Poela a Van Aerta se tedy podával v borovém lesíku u atletického stadionu na okraji Kolína, kde se jelo už poosmnácté. Oproti loňsku se trať mírně změnila, charakter však zachovala, pocukroval ji navíc mírný sněhový příděl. „Byla těžší se dvěma smyčkami a s kopečkem, také ještě díky počasí roztrhala pole na hodně velké odstupy, ale zaznamenal jsem spokojenost,“ říkal ředitel závodu Jan Slavíček. Hned v prvním kole odskočilo kvarteto Vaníček, Adam Ťoupalík, Jakub Říman (AutoŠkoda MB) a polský obojživelník Marek Konwa (UKS Krupinski Suszec). V polovině zůstali vpředu jen Vaníček a Konwa, v polovině předposledního okruhu Vaníček ještě dokázal zrychlit a získal do cíle 24 vteřin. „Konečně to vyšlo, čekal jsem na to déle, než jsem si představoval,“ komentoval svůj první triumf 23letý jezdec. „Měl jsem opravdu dobré nohy a cítil jsem se skvěle. Terén byl těžký, ale nedělal jsem chyby. Jakmile jsem viděl, že má Konwa problémy, vzal jsem za to, ale ve vítězství jsem uvěřil až sto metrů před cílem,“ dodal.

„Dnes jsem měl trochu víc technických problémů. Úplně se mi to nesešlo. Ze začátku mi prasklo sedlo, takže jsem musel vyměnit kolo a celý druhý okruh jsem neměl úplně to správné. Později, když jsem se dokázal dostat na čelo, mi spadl řetěz a první dva mi odjeli. Zpátky už jsem se nedokázal dostat a trochu jsem tam vlál. Na víc než třetí místo nebylo. Moje aktuální forma není nejlepší a cyklokros beru pořád jako přípravu. Spokojený ale jsem,“ popsal komplikace třetí Adam Ťoupalík, stále vedoucí muž českého poháru.

O celkové pořadí ale bojovat nebude. „Po prvních závodech, které se mi povedly, se to vyvrbilo tak, že jsem toho odjel víc, než bylo původně v plánu a vedení jsem si udržoval. Nebyl to ale vůbec můj záměr, takže teď odletím na čtrnáct dní do Španělska, takže takový restart a uvidíme, co dál. Na Vánoce budu doma a po Novém roce zase nějaký cyklokros pojedu,“ vysvětlil své plány.

Ještě další zajímavá jména na startu i v cíli: šestý Belgičan Ingmar Uytdewilligen (Tarteletto/isorex.cx), který tu byl před dvěma lety třetí a do oblíbeného místa znovu rád přijel, dvanáctý nezdolný Ondřej Zelený (Decathlon), sedmnáctý biker Jan Rajchart (Gapp systém/Kolofix) nebo osmnáctý silničář Tomáš Kalojíros (AC Sparta), nedokončil Jakub Ťoupalík (Elkov/Kasper).

Mezi ženami nebylo jasno až do závěrečného spurtu. Až do konce jely spolu Dlasková s Terezou Vaníčkovou (Brilon MB). „Obě jsme měly lepší i horší úseky, střídaly jsme se. Do spurtu jsem si už věřila. Ale jsem moc ráda, že moje forma má po letním zranění stoupající tendenci, mám nesmírnou radost,“ povídala dcera Petra Dlaska, asistenta reprezentačního trenéra a bývalého skvělého cyklokrosaře. Třetí dojela s odstupem 19 vteřin Nikola Bajgerová (Atom Developer Wroclaw). Čtvrtá pak bikerka Jitka Čábelická (Gapp systém/Kolofix), pátá veteránka Pavla Havlíková (Lawi junior), až osmá Jana Czeczinkarová (Liv Elmtrade), třináctá bývalá MTB reprezentantka Barbora Průdková (Multicraft). V průběžném pořadí vede jasně Zemanová.

Finále Českého poháru se uskuteční 10. prosince v Rýmařově.