Na závodníky a fanoušky čekají čtyři etapy na Sicílii. Časovka na 16 kilometrů, 150 kilometrů dlouhá etapa pro sprintery a klasikáře, horská etapa s dojezdem na Etně a nakonec sprinterská etapa. Bude to už devátý start Gira na Sicílii, naposledy se zde začínalo v roce 2008 a Grande Partenza se tu konala i v letech 1930, 1949, 1954, 1976, 1986, 1989 a 1999. 

3. října vše zahájí 16 kilometrů dlouhá časovka z Monreale do Palerma, po které se udělí první růžový dres a na kterou se už moc těší Remco Evenepoel, největší favorit etapy. V neděli 4. října se pojede zvlněná etapa na 150 kilometrů z Alcama do Agrigenta.

V pondělí je na programu etapa z Enny na Etnu. Pojede se do Piano Provenzana, do výšky 1775 metrů nad mořem. Tento výjezd je nový, celý se nikdy na Giru nejel, pouze částečně v roce 2011. A bude velmi důležitý pro celkové pořadí. Vzhledem k této etapě a také časovce musí favorité být v dokonalé formě už na startu Gira. V úterý se pojede pouze 138 kilometrů dlouhá rovinatá etapa pro sprintery z Catanie do Villafranca Tirrena. 

Etna

Pořadatelům se podařilo dosáhnout důležité změny. Posunutí sicilského startu na letošní rok umožní uspořádat závody v Maďarsku v roce 2021. Ale spokojení jsou i zástupci Sicílie. "Bude to skvělá událost, nejenom ze sportovního pohledu, ale také z hlediska propagace cestovního ruchu. Giro ukáže nejkrásnější kouty Sicílie a nejzajímavější místa našeho ostrova. Je to skvělá příležitost, jak ukázat to naší země celé Itálii a celému světu," říká Nello Musumeci, prezident regionu Sicílie. 

"Okamžitě jsme souhlasili s návrhem RCS Sportu uspíšit start Gira na letošní rok, protože věříme, že i pro nás je tato změna dobrá. Jsem přesvědčen, že je třeba investovat do velkých akcí a proto jsme si vybrali Giro d´Italia," dodává Manlio Messina, radní pro sport a cestovní ruch regionu Sicílie.

"Od roku 2019 spolupracujeme se Sicílií na propagaci regionu prostřednictvím cyklistiky. Začalo to pořádáním závodu Kolem Sicílie. Grande Partenza v Monreale a další tři etapy představí krásy Sicílie světu," stojí v tiskové zprávě společnosti RCS Sport.