V první polovině dnešní etapy se docela dost stoupalo, ale průměrný sklon nepřekročil 4 %.

Netrvalo dlouho a vytvořil se únik, v němž měli převahu domácí jezdci včetně vedoucího muže vrchařské soutěže Tomase Contteho, který sice v průběhu etapy svou pozici významně upevnil, ale po jejím skončení byl diskvalifikován. Možná byli sami překvapeni, kdože to s nimi odjel, když mezi sebou viděli Egana Bernala, který si testoval formu před rozhodující páteční etapou. 

Po absolvování celého stoupání a následném dlouhém sjezdu se na čele ocitlo jen kolem 50 lidí, mezi nimiž chyběla většina sprinterských specialistů. A proto se jelo pořádné dílo. O což se starali jezdci Movistaru a TotalEnergies. Museli se přitom vypořádávat se silným větrem foukajícím z boku nebo do tváří. Nejvíc chráněnými jezdci byli pochopitelně Fernando Gaviria a Peter Sagan.

Nakonec tedy došlo na souboj sprinterů, ovšem jen těch, kteří se dokázali v první části etapy udržet vepředu. A z nich v cílovém souboji nenašli konkurenci právě jen lídři španělského a francouzského týmu. Pokusil se je sice překvapit Filippo Ganna (Ineos), když založil na opravdu dlouhý sprint, ale jak Gaviria, tak Sagan na jeho útok dokázali odpovědět a v poslední stovce metrů šli přes něj.

Petrovi to tedy opět nevyšlo, čtrnácté umístění do deseti a potřetí na druhé pozici během tří absolvovaných ročníků je sice pěkné, ale v cyklistice jak známo vítěz bere vše. Naopak Fernando Gaviria tady vyhrál během čtyř ročníků už po deváté, v čemž nemá konkurenta, a dnešní výhrou zaokrouhlil počet svých vítězství v profi pelotonu na rovných 50. A protože v první skupině chyběl nejen Fabio Jakobsen, ale i Sam Bennett, ujal se průběžného vedení s náskokem 10 sekund na druhého Petra Sagana.

"Je to pro nás obrovská radost. Tolik jsem o toto vítězství usiloval. Celou zimu jsem tak tvrdě pracoval a dnes to přišlo. Tým se dnes skutečně choval tak, jak jsme si všichni přáli, a přesně tak, jak to dělali celý týden! Dnešní profil vyhovoval našim schopnostem lépe než předešlé etapy. Kluci, všech pět, byli dnes prostě nejlepší. Celá skupina pracovala za mě. Usilovali jsme o to, zasloužili jsme si to, dosáhli jsme toho. Horský průsmyk byl těžký – horko bylo v posledních dnech intenzivnější a všichni se trápili, ale zachovali jsme klid, dokázali jsme zůstat spolu přes vrchol a tvrdě jsme pracovali až do cíle, abychom získali toto krásné vítězství. Teď mám na sobě dres lídra, ale je to jen dočasně; určitě v pátek v Coloradu ztratím půl hodiny (smích). Bude to pro mě klidnější den a potom během víkendu tu budou další dvě šance," uvedl na týmových stránkách vítěz dnešní etapy.

Při absenci Jakobsena se o dílčí úspěch týmu Soudal-Quick Step pokusil Yves Lampaert, což mu vyneslo 4. místo, společně s ním dorazili v první skupině ještě Jan Hirt a Remco Evenepoel. Nic neztratili i další favorité na celkové pořadí Egan Bernal a Daniel Martínez (Ineos), Sergio Higuita (Bora-hansgrohe), jakož i Óscar Sevilla a Miguel López (Medellin).

Nás může mimořádně těšit, že Mathias Vacek projel cílem na 10. místě, což ho společně s bonifikačními sekundami za 2. místo na druhé sprinterské prémii, kterou vyhrál jeho týmový kolega, spolubydlící a vítěz včerejší etapy Quinn Simmons, posunulo na průběžné 9. místo a v soutěži jezdců do 23 let na 2. za Dána Andresena. 

Dnes čeká cyklisty den volna a po něm je na programu královská etapa. A v ní by mohl Mathias Vacek vylepšit své už tak velmi dobré umístění v celkové klasifikaci. Po dnešní etapě se z první desítky průběžného pořadí jeví společně se Sevillou jako nejlepší vrchaři. A formu zdá se má hodně dobrou.