Předposlední 145 km dlouhá etapa byla svým profilem příhodná pro hromadný dojezd. A ten se také dostavil. Co mu ale předcházelo?

Nejprve ujela sedmičlenná skupina, v níž byli čtyři zajímavější jména. Jednak Maximiliano Richeze, jedoucí v dresu Argentiny předposlední etapu celé své kariéry. Potom jediný zástupce jiného než kontinentálního týmu, opět jako ve všech předchozích etapách z Bardiani, ovšem tentokrát ne Tarozzi, ale jeho kolega Filippo Magli. Dále Gerardo Tivani z argentinského Agrupación Virgen de Fatima, jedoucí v zeleném dresu nejlepšího v bodovací soutěži, který si chtěl pojistit na dvou dnešních rychlostních prémiích. A konečně Juan Dotti z domácího týmu ze San Juanu, který před etapou ztrácel na vedoucího Miguela Lópeze (Medellin-EPM) 2 minuty a v průběhu etapy se na čas ocitl ve virtuálním vedení celého etapáku.

Manuele Tarozzi po pěti předešlých etapách, kdy se dostal do úniku a vyneslo mu to dres nejlepšího vrchaře, se dnes už tolik snažit nemusel. Pokud etapák dokončí, dres už mu nikdo nesebere.

Po 20 odjetých kilometrech odstoupil ze závodu Egan Bernal. Důvodem byla bolest v koleni coby následek pádu z první etapy. Krom toho v předešlé rozhodující etapě mu to nevyšlo, nedostal se ani na stupně vítězů a do konce etapáku už by to těžko změnil. Pak je asi lepší dobře zregenerovat a připravit se na další závody. V jeho případě by to měl být etapový závod Okolo Andalusie, jehož první etapa je naplánována na 15. února.

Uprchlíci byli dojeti necelých 20 km před cílem a začala příprava na souboj sprinterů. Poslední kilometry vedla do cíle naprosto rovná silnice o třech pruzích v jednom směru, která se v posledních stovkách zúžila na pruhy dva. Takže spousta prostoru, nic moc technika, prostě hrubá síla. Také se sprinterské vlaky řítily k cíli rychlostí blížící se 70 km/hod.

Danny Van Poppelovi (Bora-hansgrohe) se opět podařilo dovézt Sama Bennetta do poslední dvoustovky na čele pelotonu. Na zadním kole irského cyklisty se ale usídlil Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step). Jenže i na jeho zádní kolo se přilepili dva pořádní ranaři: Gleb Syritsa (Astana) a Sam Welsford (DSM). 

Fabio se sice po zahájení konečné fáze sprintu na chvíli dostal na čelo, ale tentokrát rychlostně nestačil, a zatímco házel kolo do pásky přespříliš brzo, přespurtovali ho hned tři jeho soupeři. Největší radost měl tým DSM, protože o pár centimetrů přejel cílovou čáru nejrychleji jejich australský sprinter (na titulním snímku). Na druhé a třetí místo odsunul Sama Bennetta a Fernanda Gaviriu (Movistar). Peter Sagan skončil šestý.

Čas vítěze obdržela rovná stovka závodníků, mezi nimi i Mathias Vacek. Zůstal tak na 4. místě v soutěži jezdců do 23 let. Jan Hirt dojel o 26 sekund později.

V celkovém pořadí se na prvních deseti místech, kromě tedy odstoupení Bernala, nic nezměnilo.