Závodníci, kteří byli velmi úspěšní v Quick-Stepu a poté odešli jinam, většinou v novém působišti strádají. Příkladů je několik. Marcel Kittel se zatím neuchytil v Katusha Alpecin, stejně jako Tony Martin. Zatím strádá i Matteo Trentin, trochu si pohoršili i Dan Martin, Gianluca Brambilla a David de la Cruz. Gaviriovi také hrozí, že bez podpory Quick-Stepu nebude vyhrávat. 

Poslední dva roky využíval především práce Maxe Richezeho, argentinského sprintera, který mu rozjížděl spurty. Richeze do UAE Emirates nepřestupuje, zůstane v Quick-Stepu. Gaviria si proto bude muset zvykat na úplně novou spolupráci. A to nebude snadné.

Tým UAE Emirates mohutně posiloval především loni, přišli Dan Martin, Alexander Kristoff a Fabio Aru. Martin a Kristoff se vyplatili, protože vyhráli etapu na Tour de France, Aru byl zklamáním, ale v týmu mu stále věří. Letos vyhráli závodníci UAE Emirates pouze dvanáct závodů, z toho šest ve WorldTour. Gaviria musí tuto statistiku vylepšit. Sám si letos připsal devět závodů, včetně dvou etap na Tour de France. A kdyby tak často nepadal a několikrát se nezranil, vyhrál by jich ještě víc.

V UAE Emirates bude přetlak na pozici sprintera. Gaviria je jasnou jedničkou, na druhém místě je Alexander Kristoff, který stále hledá svou nejlepší formu, ale i tak pravidelně vítězí. Letos vyhrál pět závodů, z toho tři ve WorldTour.  

Přichází mladý Belgičan Jasper Philipsen, velmi rychlý závodník a naděje do hromadných dojezdů. Philipsen se odvážně pouštěl do soubojů s Fernandem Gaviriou na Kolem Kalifornie, neporazil ho, ale naznačil svůj potenciál. Sprinterem je také Ital Simone Consonni, těžko však říct, kolik prostoru dostane. Pátým sprinterem v týmu je Kolumbijec Juan Sebastian Molano, který je dalším nováčkem. Molano bude pravděpodobně nasazován na stejné závody jako Gaviria a nahradí Richezeho na pozici hlavního rozjížděče. 

Gaviria podepsal smlouvu na tři roky a nepochybně si finančně polepší. V UAE Emirates si může závody vybírat, pravděpodobný je start na Tour de France, důležitý bude i nový etapový závod Kolem Spojených arabských emirátů. „Po dlouhé době v jednom týmu jsem odešel jinam. Umožní mi to další krok na nejvyšší úroveň. Nebudu skrývat své cíle, chci ta největší vítězství. Jsem šťastný, že budu závodit s krajany Henaem, Muñozem a Molanem. Díky týmu, že ve mě věří,” řekl Gaviria na prvním setkání týmu ve Spojených arabských emirátech.

Foto Sirotti