Rekordmanem závodu, jedoucího na pobřeží Ligurského moře, je Filippo Pozzato, který tu vyhrál v letech 2003, 2004 a 2013 a k tomu přidal ještě po jednom 2. a 3. místě. Loňský ročník ovládl tým UAE, když vyhrál Jan Polanc před Juanem Ayusem a Alessandrem Covim. Rok před tím bylo pořadí Bauke Mollema (aktuálně Trek-Segafredo) před Eganem Bernalem (Ineos) a Mauri Vansevenantem (Quick-Step) a v roce 2020 Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) před Biniam Girmayem (Intermarché) a Diego Rosou. Covi, Mollema, Ciccone i Girmay to zkusí letos znovu.

Trasa 60. ročníku je téměř totožná jako ta loňská. Je dlouhá 201,3 kilometrů, má 2600 výškových metrů a lze ji rozdělit na tři části. Těžiště je situováno do závěrečných 40 kilometrů.

Start a cíl se odehraje v Laigueglii. Po startu přijde jako první na řadu téměř stokilometrová smyčka se stoupáním Cima Paravenna (7,3 km při 5,2 %). Poté jezdci poprvé protnou cílovou čáru. Odtud začne druhý okruh zahrnující stoupání Testico (7 km při 4,6 %). Z vrcholu je to do cíle ještě přibližně 80 kilometrů. Opravdové finále začíná přibližně po 160 kilometrech, kdy se najede na zhruba 10km cílový okruh, který se pojede 4x. Obsahuje dvě stoupání: nejprve Colla Micheri (1,9 km na 8,6 %) a po něm jednodušší Capo Mele (1,7 km za 3,7 %). Odtud je to do cíle už jen 2 km převážně v klesání. 

Právě při prvním výjezdu na Colla Micheri loni odjelo 22 lidí. V dalších okruzích se skupina postupně redukovala, až zůstali na čele jen čtyři cyklisté: Covi, Ayuso, Rota (Intermarché) a Rodriguez (Ineos), k nimž si o chvíli později doskočil ještě Polanc. Jezdci UAE pak svou početní převahu dokonale využili.

K letošnímu ročníku se přihlásilo a organizátory bylo přijato 9 World týmů: AG2R, Arkéa Samsic, Cofidis, EF Education, Groupama-FDJ, Ineos, Intermarché, Trek-Segafredo a UAE Emirates. 6 Pro týmů: Bingoal, Corratec, EOLO-Kometa, Green Project-Bardiani, Lotto Dstny, Novo Nordisk a 5 domácích kontinentálních.

Kandidáti top 20:

**** Costa z Intermarché (nejlepší letošní výsledek: 1. Trofeo Calvia, 1. v etapě Okolo Valencie), Ciccone z Trek-Segafredo (1. v etapě Okolo Valencie), Rodríguez z Ineosu (3. v etapě Okolo Andalusie)

*** Girmay z Intermarché (1. v etapě Okolo Valencie), Carapaz z EF Education (1. na šampionátu Ekvádoru), Fortunato z EOLO (5. v etapě Gran Camiňo), Pinot z FDJ (6. v etapě Etoile de Bességes), Victor Lafay z Cofidisu (4. při Faun Ardéche)

** Rota z Intermarché (3. v etapě Okolo Andalusie), Mollema z Treku (8. v etapě Okolo Algarve), Ulissi z UAE (1. v etapě Okolo Omanu), Bettiol z EF (1. v prologu TDU), Maxim Van Gils z Lotto Dstny (2. v etapě a 6. celkově na Tour of Oman)

* Covi z UAE (2. v etapě Okolo Andalusie), Cosnefroy z AG2R (3. v etapě Bességes), Piccolo z EF (5. v etapě Bességes), Calmejane z Intermarché (4. v Trofeo Tramuntana), Tiberi z Treku (4. v etapě Tour Down Under), Van Eetvelt z Lotto (2. při Trofeo Tramuntana), Rudy Molard z FDJ (12. v celkovém pořadí TDU i Tour des Alpes Maritimes)

Start je naplánován na 10.00 hodin, předpokládaný konec mezi 16:00 a 16:30.

Eurosport tenhle závod v programu nemá, zato italská RAI ano. Přímý přenos začíná ve 14:45 hod.