Ve včerejší reportáži jsem uvedl, že první do sjezdu šel Marc Soler (UAE). Ve výsledcích se dlouho neobjevoval, až vyšlo najevo, že v nebezpečném sjezdu byl jedním z těch, kdož spadli, a pro něj to znamenalo konec, protože si zlomil palec. Škoda, Marc vykazoval v poslední době výbornou formu, ať už v Katalánsku, tak při GP Miguela Induraina.

Třetí místo v etapě i v průběžném pořadí patřilo po včerejší etapě Davidu Gauduovi. "Bylo to velmi nebezpečné finále. Bylo to víc než za hranou, bylo to životu nebezpečné,“ řekl Gaudu po dojezdu velmi kriticky do kamery Eurosportu. „Musel jsem ale být vepředu, protože jsem nechtěl ztratit žádný čas. Měl jsem dobrou pozici a vjel jsem do poslední zatáčky na třetí pozici. Na tom se pak už nic nedalo změnit."

Obtížnost dnešní etapy nebyla ukryta ani v délce (154 km), ani v nastoupaných metrech (2600), ale v jejím závěru. Po pěti vrchařských trojkách v průběhu etapy přišlo na řadu finále o délce 16 km, během nichž se cyklisté museli vypořádat se čtyřmi sice kratšími, ale mimořádně prudkými výjezdy, jimž korunu nasadil ten cílový, dlouhý 1,5 km a postupně se utahující až k závěrečným 25 %!

Bylo zřejmé, že Ide Schelling si s velkou pravděpodobností žlutý dres do další etapy neodnese. Zato jsme mohli očekávat nového lídra rekrutujícího se ze seznamu největších favoritů celkového pořadí, jakými jsou Gaudu (FDJ), Landa (Bahrain), Vingegaard (Jumbo), Skjelmose (Trek), Ion Izagirre (Cofidis), Higuita (Bora), Simon Yates (Jayco), Carapaz a Chaves (EF), Martínez (Ineos) či Mas (Movistar).

V úvodním dějství se vytvořil únik šestice jezdců ve složení Zimmermann (Intermarché), Cavagna (Quick-Step), Prodhomme (AG2R), Latour (TotalEnergies), Guernalec (Arkéa) a Geschke (Cofidis). Nejpilnějšími sběrateli bodů na prémiích byli Zimmermann, Cavagna a Latour, ale vedoucího muže této soutěže Barrenetxeu neohrozili. V závěru tohoto dějství se ještě na čele osamostatnili Zimmermann s Cavagnou, ale jejich akce doznala konce 30 km před cílem.

Nyní čekaly čtyři kratší, ale poměrně prudké stojky. V první z nich zrychlil Huys (Intermarché), přidali se k němu Mollema (Trek) a Chaves (EF) a po sjezdu a následující rovině si vytvořili až 20vteřinový náskok. Brzo po nájezdu do druhého stoupání všem odjel Chaves, zbylé dva pohltila zhruba 50členná hlavní skupina, v níž už chyběl držitel žlutého dresu Schelling. V třetím akceleroval z pelotonu Knox (Quick-Step), přidal se k němu López (Trek) a ještě před poslední z oněch čtyř stojek dojeli Chavese. V poslední bylo zrychlení Lópeze moc na Chavese (na snímku), ale po překonání vrcholu se dokázal k oběma soupeřům dotáhnout zpět.

Finále obstaral cílový mimořádně prudký výjezd. Nejdéle stíhací skupině s většinou favoritů celkového pořadí odolával López. Vydržel někam na metu kolem tři sta metrů do cíle, jenže právě tam se silnice zvedla k nebesům. Lópeze se pokusil zprava podjet Higuita a našlápnuto měl hodně energicky. Jenže mrtvý López se zamotal a natlačil Kolumbijce do plůtků. Ten se odrazil do skupiny a zastavil nejen sebe, ale i Carapaze. Tenhle manévr ovlivnil několik dalších lidí, nikoli však Vingegaarda, jedoucího v té době už na čele. 

A byl to on, kdo se dokázal všem ostatním vzdálit a přijet na cílovou čáru sólově. Zužitkoval tak práci celého týmu, který dnes odvedl nejvíc práce na čele pelotonu v průběhu celé etapy, i Valtera, který pro něj výborně zapracoval ve finální části. 

Velmi dobře si vedl i Landa (na snímku), který byl aktivní ještě ve stojkách před tou cílovou a patřil mezi ty, které ovlivnil karambol Lópeze s Higuitou. Ale stačil všechny objet a nakonec předjet i Mase (Movistar) a ztratit na druhém místě na slavícího vítěze pouhé dvě vteřinky.

Vingegaard jde do žlutého, druhý Landa ztrácí 5 a třetí Gaudu 16 vteřin.

"Jsem velmi šťastný z tohoto vítězství a šťastný, že mohu svému týmu oplatit práci, kterou odvedl," řekl Jonas Vingegaard po skončení etapy. "Baskicko je jeden z mých oblíbených závodů, takže tohle je pro mě vítězství, které se počítá. Dnešní etapa byla velmi náročná. Při každém stoupání to byl boj. Viděl jsem, jak moji spolujezdci velmi tvrdě pracují."  A my vidíme celkového vítěze?  "Budu to brát den po dni. Samozřejmě doufám, že si ten dres udržím. Udělám vše, co bude v mých silách."