Čtvrtá etapa z Redcaru do Duncombe Parku byla profilově nejtěžší z celého letošního ročníku a podle toho to také vypadalo. Přes vysoký počet pokusů uniknout pelotonu se podařil až ten 35 km po startu. A byla v něm jen dvojice, přičemž Sheffield z Ineosu tady patří mezi užší okruh favoritů. S ním odjel Hary Birchill ze Saint Piran. Peloton jim ale nedovolil víc jak minutu. 

Na 55. km přišla na řadu první vrchařská prémie. Výstup nad záliv Robina Hooda nebyl sice dlouhý (1,5 km), ale pořádně strmý (maximu 13,2%). A už tady útočil favorit favoritů Thomas Pidcock (Ineos). Ještě úspěšný nebyl. Ale útoky dalších jezdců pokračovaly. Teprve na druhé vrchařské prémii 75 km před cílem byla dvojice uprchlíků dostižena, na čemž měli lví podíl jezdci Uno-X.

Chvilkového klidu využil Mathijs Paasschens (Bingoal) a začal pracovat na získání dresu nejlepšího vrchaře, což se nakonec také podařilo.

Už v těchto pasážích došlo k citelné redukci hlavní skupiny, ale to hlavní přišlo až v závěrečné fázi závodu, kdy se do cesty postavily dva náročné kopce, přičemž ten první si parametry nezadal s dnešní první vrchařskou prémií.

Právě zde znovu útočil Thomas Pidcock a společně s Dylanem Teunsem (Israel) a mladým Oscarem Onleyem z týmu DSM se pustili do samostatné akce. To se ale vůbec nelíbilo jezdcům z britské reprezentace, ale hlavně cyklistům Movistaru. Ti se v kompletním počtu čtyř, kteří ještě v závodě pokračují, srovnali na čele pronásledující skupiny a náskok se jim skutečně podařilo smazat. Jak se později ukázalo, věděli dobře, co činí.

Na posledním kopci 9 km před cílem totiž akceleroval znovu Teuns, jeho se zachytil Pidcock a přes oba šel Gonzalo Serrano. Na poslední chvíli a s vypětím všech sil se do této skupinky docvakl i Omar Freile (Ineos). A tuhle akci už 34členná stíhací skupina nestačila zlikvidovat. A to i díky práci, kterou odváděl Freile pro Pidcocka. 

Jenže svou převahu nedokázali jezdci Ineosu zúročit, protože Serrano se pověsil za Freileho, zkušeně si počkal na vhodný okamžik a dokázal v mírně stoupavém dojezdu udržet dotírajícího Pidcocka za sebou o půlku předního kola až na cílovou čáru.

Nejenže vyhrál etapu, ale díky bonifikacím získaným v průběhu etapy se posunul do čela průběžné klasifikace.