Protesty zemědělců v mnoha zemích Evropy komplikují práci organizátorům cyklistických závodů. V Andalusii protesty zmrzačily místní etapový závod a pořadatelé doufají, že se podaří dát dohromady aspoň tři etapy. Demonstarce nejsou namířeny přímo na konání Kolem Andalusie, ale místní policejní složky musí dohlížet na protesty a nemají tak dostatečnou kapacitu nutnou k zabezpečení závodů. Protestující blokují silnice a narušují dopravu, Guardía Civil proto není schopna zajistit dostatek lidí, který je nutný pro bezpečný průběh akce na uzavřených silnicích.

Zemědělci ve Španělsku protestují od 6. února kvůli nařízením Evropské unie a požadavkům na větší podporu zemědělského sektoru ze strany španělské vlády.

V pátek by se tedy měla jet pouze 5 kilometrů dlouhá časovka na běžných silničních kolech v Jienense, v sobotu zkrácená etapa na 100 kilometrů na okruhu okolo města Lucena s celkovým převýšením 2000 metrů a dojezdem na kopci a nedělní 168 kilometrů dlouhá etapa z Benahavísu do La Línea de la Concepción zůstává v tuto chvíli beze změny, i když i to se ještě může změnit, protože protesty zemědělců pokračují. Organizátoři potvrdili, že na závěrečný den mají naplánovanou jinou trasu jako záložní, pokud by to bylo nutné.

Kolem Andalusie je druhý závod v tomto týdnu, který musel být znatelně upraven. Na Kolem Ománu museli pořadatelé zkrátit většinu etap kvůli nepříznivému počasí.