Po včerejším prologu, který vyhrál Filippo Ganna (Ineos) a oblékl se do červného dresu lídra závodu, byla dnes na pořadu první etapa. Jelo se z Weimaru do Meiningenu na trase dlouhé 172 km s 2100 výškovými metry převýšení. Tyhle paramtery z ní dělaly nejsnazší etapu celého ročníku. Ale rovinatá určitě nebyla, o čemž svědčí i čtyři vypsané vrchařské prémie.

V dresu nejlepšího vrchaře měl do etapy nastoupit Olav Kooij (Jumbo-Visma), jelikož byl včera nejlepší na mezičase prologu, ale poté, co spadl, dokončil na posledním místě a do dnešní etapy nenastoupil. Byl to už druhý špičkový sprinter, o který je závod ochuzen, jelikož do prologu nenastoupil Phil Bauhasu (Bahrain).

Brzo po startu odjela čtveřice cyklistů, kteří tu zastupovali všechny tři německé kontinentální týmy, jež tu startují: Němci Roman Duckert (Dauner), Jakob Gesner a Joshua Huppertz (oba Lotto-Kern Haus) a Belgičan Abram Stockman (Sauerland). Huppertz ale v úniku vydržel jen do 70 km před cílem. Gesner využil pobyt v úniku k zisku dresu nejlepšího vrchaře.

Peloton uprchlíci příliš nevzrušovali, takže jim bylo dovoleno odskočit až k 5 minutám. O tempo pelotonu se starali jezdci týmu Ineos, přičemž hodně práce odváděl Egan Bernal. Ocitl se tedy v pozici, která pro něj není běžná. Ale jednak tu není lídrem a jednak je potřeba najet kvalitní závodní kilometry. Tak proč ne na špici balíku.

25 km před cílem, kdy se poprvé projelo cílovým prostorem a náskok uprchlíků činil 2 minuty, už pracovali na čele hlavní skupiny cyklisté Bora-hansgrohe a přidávaly se i další týmy. Fabio Jakobsen v dresu mistra Evropy zatím uklizen v zadní části balíku. Jenže 20 km před cílem přišlo na řadu poslední a v dnešní etapě nejnáročnější stoupání a Fabia nejspíš klid opustil. Podobně jako několik dalších, i on tempu, které nastolily týmy Ineosu, Bory, UAE a Jumba, nestačil a odpadl. Mimořádně aktivní přitom byl Nils Pollit a s ním i Filippo Ganna. Tohle zrychlení zároveň znamenalo konec denního úniku.

S ohledem na profil zbývajících kilometrů bylo nanejvýš pravděpodobné, že vyústěním bude hromadná koncovka. 8 km před cílem se už na čele rovnali jezdci Lotto-Soudal a Intermarché. Pro Caleba Ewana a Alexandera Kristoffa. Do závěrečných stovek metrů přivezl poslední rozjížděč Intermarché na svém zadním kole Kristoffa, jenže za něj se pověsil Ewan. A ten svou výhodnou pozici dokázal proměnit v etapové vítězství, byť velmi těsné. Kristoff, který začal spurt jako první, se nakonec propadl až na 6. místo.