V úvodní fázi závodu druhé nejvyšší kategorie UCI na 190 kilometrů odjela trojice Sander De Pestel (Flandry-Baloise), Eugenio Sánchez (Equipo Kern Pharma) a Luis Angel Maté (Euskaltel-Euskadi). Po 50 km na vrcholu první a nejtěžší vrchařské prémie Alto de Celin (7 km, 4,6 %) měli náskok sedm minut.

Jenže 60 km před cílem bylo díky týmům, které si věřily do sprintu, vše pohromadě. Únik byl tedy podle předpokladů zlikvidován, ale nebezpečí existovalo i nadále. Představoval ho vítr, který také peloton dělil, ale jakmile povoloval, vše se zase spojovalo, byť hlavní pole nakonec přeci jen prořídlo. V úsilí o využití této zbraně byli nejaktivnější jezdci Ineosu a UAE.

Šlo se tedy do hromadné koncovky. Nejlépe to rozjeli Kristoffovi borci Uno-X. Jenže nakonec byli tři soupeři lepší. Za vítězným 26letým Italem se do první desítky naskládala samá známá sprinterská jména. De Lie (Lotto Dstny) v enormním úsilí pár metrů před cílem z boku narazil do Maxe Walsheida, kterému vypadla noha z pedálu, ale naštěstí nikdo nespadl. Mladý Belgičan tak bral druhé místo. Na třetím, podobně jako den předtím při portugalské Figueira Classic, dokončil sprinter Bora-hansgrohe Jordi Meeus.

Hlavní favorit sprinterské koncovky Arnaud De Lie k závodu řekl: „Před závodem jsme vypracovali solidní plán a provedli jsme ho téměř do posledního detailu. Všechno šlo dobře až do necelých dvou kilometrů před cílem, kde jsme se kvůli malé chybě trochu ztratili. Kluci stále dělali vše, co mohli, aby mě dostali do čela, ale musel jsem začít svůj sprint trochu moc daleko."

Samozřejmě je škoda přijít o vítězství ve skvělém závodě, jakým je Clásica de Almería, ale stejně důležité je vidět, že tým předvedl další silný výkon. Jsme sehraná parta s příjemnou atmosférou. To je také důležité pro nadcházející týdny,“ dodal 20letý mimořádný talent belgické a světové cyklistiky, který během letošních sedmi závodních dnů zaznamenal tři vítězství.

A co na to vítěz?

„Je to opravdu speciální vítězství pro nás všechny! Jsme nový tým a toto byl jeden z našich prvních závodů, takže už takhle brzo zajet takové vítězství je důležité nejen pro mě, ale pro všechny jezdce, veškerý personál a samozřejmě pro všechny sponzory. Ale jednoduché to nebylo. Docela foukalo, ale my jsme dokázali být v nejnebezpečnějších sektorech vždy v dobré pozici,“ řekl Moschetti. „Kluci odvedli úžasnou práci, je to jeden z prvních závodů, které jsme spolu jeli, takže nebylo snadné se najít v tak technickém finále. Do finiše jsem šel trochu ze zadnější pozice, takže jsem se snažil začít svůj sprint brzy. Měl jsem dobré nohy a cítil jsem, že je to ten správný okamžik. Naštěstí jsem se nemýlil a vyhráli jsme!“

Mattea doplnil jeho sportovní ředitel Aart Vierhouten: „Když zrušili Antalyi, závod, na který se Matteo zaměřil, tak jsme změnili jeho program a postavili ho do Almeríe. Usilovat o účast v úniku jsme dnes v plánu neměli, chtěli jsme se plně soustředit na Mattea a udržet ho v dobré pozici ve stoupáních. Svou roli dnes sehrál v závěrečných 40 km také vítr. Na posledních kilometrech byla spousta kruhových objezdů, což bylo velmi hektické a museli jsme být opatrní. Matteo porazil všechny a dal týmu hodně morálky. Před závodem jsem jezdcům řekl: když tomu věříte, dosáhnete toho! A dnes přesně to udělali!“

Je to Moschettiho osmé vítězství od roku 2018, kdy nastoupil do Trek-Segafredo jako stážista. Loni vyhrál dva závody, cennější byla etapa na Okolo Valencie (2.Pro).

Dan Babor (na snímku druhý zleva) byl klasifikován na 35. místě se ztrátou 8 vteřin, Tomáš Bárta (za venezuelským šampionem Aularem) o sedm míst a šest vteřin později.