Podle deníku Gazzetta dello Sport se seznam účastníků 107. Giro d'Italia rychle rozrůstá. Všeobecně se ví, že obhájce vítězství Primož Roglič nepojede, protože po přestupu do Bora-Hansgrohe dostane příležitost být lídrem na Tour de France. Ale celkově druhý z letošního závodu, Velšan Geraint Thomas, se pokusí dosáhnout na růžový trikot. 

Tým Jumbo-Visma (od příštího roku Visma-Lease a Bike) nemá ambice vyhrát podruhé za sebou. Merijn Zeeman, hlavní sportovní ředitel nizozemského celku, nedávno oznámil, že na Giro vyšle převážně mladý tým a umístění v první desítce celkového pořadí je podle něj možné, ale vítězství ne. Kromě mladíků bude startovat také Wout van Aert. Zda bude usilovat jen o etapy, nebo také o celkové pořadí, je zatím ve hvězdách.

unnamed-51.jpg

Po jednoleté pauze by se na Giro měl vrátit Simon Yates. Lídr týmu Jayco AlUla dal letos přednost Tour de France a skončil čtvrtý celkově. Na Giru může myslet na pódium, nebo dokonce vítězství. V Itálii už vyhrál šest etap a v roce 2018 byl blízko vítězství.

Přesně po deseti letech od svého vítězství se Gira zúčastní Nairo Quintana. Kolumbijec povede španělský Movistar, do kterého se po čtyřech letech vrací. Quintana celou letošní sezónu nezávodil kvůli kauze zneužití léku tramadol na Tour de France 2022. Přesto by v Movistaru měl převzít úlohu jednoho z vůdčích závodníků. Jednička týmu Enric Mas se podle všeho opět soustředí na Tour de France a Vueltu.

20230723TDF0046-A.S.O._Pauline_Ballet.jpg

Spekuluje se o startu Pogačara

Gazzetta dello Sport píše také o možném debutu Tadeje Pogačara. Zatím je vše pouze v rovině spekulací, ale pokud by se opravdu objevil na startu Corsa Rosa, nevynechal by nejspíš ani Tour de France. Ve Francii by však po případném triumfu na Giru neměl tak velké ambice. Také se počítá s jeho startem na Olympijských hrách. Podobně Gazzetta spekuluje také o Evenepoelovi, který musel letošní Giro opustit z prvního místa průběžného pořadí kvůli nemoci covid-19 a má s italským závodem nevyřízené účty.

Mezi domácími hvězdami by na Giru neměli chybět Filippo Ganna, vítěz šesti etap, a Jonathan Milan, vítěz jedné sprinterské etapy v letošním ročníku a vítěz bodovací soutěže. 

Seznam pravděpodobných účastníků 107. ročníku Giro d'Italia: 

Wout van Aert (Visma-Lease a Bike)

Geraint Thomas (Ineos Grenadiers)

Filippo Ganna (Ineos Grenadiers)

Simon Yates (Jayco AlUla)

Nairo Quintana (Movistar)

Jonathan Milan (Lidl-Trek)

Wout Poels (Bahrain Victorious)

Cian Uijtdebroeks (Bora-Hansgrohe)