V polovině srpna se objevila zpráva, že Nairo Quintana prodloužil smlouvu s Arkéa Samsic. Mělo jít o dohodu až do roku 2025. Generální manažer francouzského týmu Emmanuel Hubert nyní sdělil, že šlo pouze o ústní domluvu. 

Pár dní po ohlášeném prodloužení smlouvy přišla zpráva, že v Quintanově krvi byl nalezen tramadol, lék proti bolesti, jehož užívání je od roku 2019 proti lékařským předpisům UCI, není ale považováno za doping. Zákaz činnosti od UCI proto nedostal. Od roku 2024 však na dopingový seznam WADA bude tento lék zapsán.

Nejlepšího výsledku na letošní Tour dosáhl v 11. etapě končící na Col du Granon, kde podlehl pouze Vingegaardovi

Kolumbijský vrchař byl zpětně vyškrtnut z výsledků Tour de France, kde skončil na celkovém 6. místě.

"Ve své kariéře jsem tenhle lék nikdy nepoužil," řekl Quintana. „Chtěl bych poděkovat týmu za poslední tři sezony. Všechny své zkušenosti a znalosti jsem mohl předat skvělému týmu. Navíc jsem dokázal získat body, abych tým přivedl do WorldTour. Chci oznámit, že v příští sezóně nebudu pokračovat s Arkéa Samsic, navzdory zprávě ze 16. srpna. Budu pokračovat v cyklistice a brzy dám vědět více o své budoucnosti.“ 

Na letošním MS ve Wollongongu v reprezentačním dresu Kolumbie

Po Tour už jel jenom Mistrovství světa, které dokončil na 66. místě.

32letý cyklista, který ve své kariéře dokázal vyhrát jedenáct etapových závodů včetně Gira a Vuelty a být dvakrát druhý na Tour de France, v závěru svého vzkazu sdělil, že kvůli zdravotním problémům už letos závodit nebude.

Arkéa Samsic je v aktuálním žebříčku UCI na 11. místě jako nejlepší UCI ProTeam. Sám Quintana přinesl do společné pokladny 880 UCI bodů. Z dosavadních 12 letošních vítězství 4 padají na vrub Quintany, což je nejvíc z celého týmu. Celkem za tři roky v dresu francouzského týmu, kam přestoupil po osmi letech strávených v Movistaru, dosáhl na 11 výher, v čemž mu také nemůže z týmu nikdo konkurovat.

Na únorovém Tour des Alpes Maritimes et du Var (2.1) vyhrál etapu, celkově, vrchaře i bodovačku.