Dříve se tým vedený Ralphem Denkem ze sponzorských a marketingových důvodů zaměřoval na jezdce z německy mluvících zemí, tým Bora-Hansgrohe chtěl vychovat nového německého vítěze Tour de France, ale to se nepodařilo. Nejblíže byl  Emanuel Buchmann v roce 2019, kdy skončil čtvrtý v celkovém pořadí. Jedenatřicetiletý Buchmann je teď po sporech s vedením týmu na odchodu a stane se lídrem francouzského Cofidisu. 

20240209TOO2007-A.S.O._Oman_Cycling_Association_Thomas_Maheux.jpg

„Po deseti sezónách jsem opravdu chtěl něco nového, objevit nové prostředí a jinou týmovou kulturu. Rychle jsem si uvědomil, že mi Cofidis věří a se Simonem Geschkem jsme o týmu hodně mluvili. Opravdu doufám, že budu moci ukázat, čeho jsem schopen, zajet několik dobrých závodů a naplno využít svůj potenciál. Pokud se tak stane, vím, že mohu dosáhnout dobrých výsledků! Jsem vrchař a jezdec, který má rád celkovou klasifikaci. Budu bojovat o to, abych mohl znovu jet Tour de France,“ říká Buchmann o svém prvním profesionální přestupu.

Odchází také Max Schachmann, který v Boře strávil šest let a vyhrál jedenáct závodů, včetně dvou ročníků Paříž-Nice. Jenže v poslední době jeho výkonnost stagnovala a tak se rozhodl vrátit do Soudal Quick-Step, kde s profesionální cyklistikou začínal. „Jsem rád, že jsem dostal příležitost vrátit se domů. Znám tam spoustu lidí, mám tam po těch letech hodně přátel a těším se, že se vrátím a budu se dál rozvíjet. Prožil jsem s týmem dva skvělé roky, kdy jsem se začínal učit řemeslu, a když se mi naskytla příležitost vrátit se, měl jsem z toho opravdu dobrý pocit,“ vysvětluje Schachmann své rozhodnutí.

20230826DT1009-GRF_Marcel_Hilger.jpg

Pryč z Bory má namířeno i Lennard Kämna, který je od březnové dopravní nehody zraněný, ale přesto dostal důvěru týmu Lidl-Trek. Kämna byl jedním z nejlepších jezdců Bory posledních let, vyhrál etapu na všech třech Grand Tours, na Giru obsadil deváté místo a celkem vyhrál devět závodů, většinu na úrovni WorldTour. Také však chce nový impuls, aby se dokázal zlepšovat. „Několik posledních let pro mě bylo docela důležitých a nyní se těším na to, co přijde. Rozhodně chci v následujících letech pokračovat v individuálním rozvoji a určitě chci vyhrávat závody. Samozřejmě jsem také realistou, co se týče mé nehody a zranění, které jsem si přivodil na začátku roku. Těším se, že budu součástí skvělého týmu, který má určitě velký potenciál. A těším se, že se znovu setkám s týmovými kolegy, které znám už z prvního roku mezi profesionály - Madsem Pedersenem a Alexem Kirschem. Doufejme, že společně dosáhneme velkých úspěchů,“ věří Kämna.

SI202301100381_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Odchází taky Rakušan Patrick Gamper do Jayco AlUla a nejspíš i jeho krajan Marco Haller. 

Red Bull-Bora-Hansgrohe se snaží přiblížit supertýmům UAE Emirates a Visma-Lease a BIke proto cílí na mladé závodníky s velkým potenciálem. A stává se více mezinárodním. První posilou byl dvacetiletý Ital Giulio Pellizzari, dalšími dvěma posilami jsou dvaadvacetiletý Laurence Pithie a o necelý rok starší Finn Fisher-Black, oba z Nového Zélandu. 

Pithie posílí klasikářskou skupinu, Fisher-Black se zaměří na etapové závody. „Je mu teprve 22 let a už má na kontě první vítězství ve WorldTour, působivé debuty na Sanremu, Roubaix a Giru a agresivní závodění na velkých klasikách jako Gent-Wevelgem. Laurence je stále mladý, ale jeho talent už není žádným tajemstvím. Jsem rád, že se rozhodl připojit k našemu týmu a že společně uděláme další krok v jeho kariéře,“ je z odchovanec týmu Groupama-FDJ nadšený ředitel týmu Ralph Denk. 

20240212TOO2053-A.S.O._Oman_Cycling_Association_Thomas_Maheux.jpg

Fisher-Black je zase odchovancem týmu Visma-Lease a Bike (dříve Jumbo-Visma), za který jezdil v kategorie U23, ale do WorldTour podepsal s konkurenčním týmem UAE Emirates. V dresu nejlepšího týmu současnosti získal svá první vítězství, ale také se jen jednou podíval na třítýdenní závod. V nabitém kádru UAE Emirates nedostával tolik prostoru na opravdu velkých závodech, to by se v red Bullu mělo zlepšit. „Podařilo se nám získat další velký talent, který v této sezóně prorazil. Vyhrává sólo i ve spurtech malých skupin a je rychlý v kratších časovkách. A to vše dělá s velkým sebevědomím, přestože je stále mladý. To z něj dělá vzrušujícího jezdce s velkým potenciálem,“ věří Denk.