"Mým cílem je umístění na stupních vítězů v konečné klasifikaci," řekl šampion Vuelty. "Chci vyhrát alespoň jednu etapu, nejlépe jednu ze tří časovek. A rád bych vyhrál i jednu horskou etapu."

Giro 2023 slibuje mimořádně zajímavou podívanou. Jak skladbou etap, tak startovní listinou. Kromě Belgičana se na Giro chystají i Primož Roglič (Jumbo-Visma), Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) a Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe).

6. etapa Vuelty končila na vrcholu 12km stoupání. Za vítězným Jay Vinem projel cílem na 2. místě Remco Evenepoel, což ho posunulo do čela průběžné klasifikace.

Roglič se bude moci spolehnout na podporu Wilco Keldermana, Tobiase Fosse či Koena Bouwmana. Předpokládá se, že s Thomasem se postaví na start i Thymen Arensman. A Vlasov by se mohl opírat o podporu Patricka Konrada, Lennarda Kämny ši Matteo Fabbra.

Jedničkou UAE Emirates by mohl být Joao Almeida, podporovaný Jay Vinem, Diego Ulissim či Alessandrem Covim. Bahrain nejspíš vsadí na trio Damiano Caruso, Jack Haig a Gino Mäder. Na start by se mohli postavit i borci jako Giulio Ciccone a Natnael Tesfatsion (Trek-Segafredo), Warren Barguil (Arkéa Samsic), Eddie Dunbar (Jayco AlUla) atd.

Startovní listina samozřejmě nemá ještě zdaleka kompletní podobu, ale už teď je jasné, že bude nabita špičkovými borci a že souboj o pódium a celkové vítězství slibuje mimořádně zajímavou podívanou. Největší favority hledejme mezi těmi, kteří to umí stejně dobře v kopcích jako v časovce a těmi jsou především oni čtyři zvrchu jmenovaní, tedy Evenepoel, Roglič, Vlasov a Thomas. Časovku ale umí velmi dobře i Arensman, takže pokud se postaví na start, mohl by být oním černým koněm závodu.

Vedoucí pozici už neopustil až do konce závodu. I proto, že vyhrál 10. etapu v podobě časovky na 31 km, když druhého Rogliče porazil o 48 sekund.

To, že si závodník může podle vlastního uvážení vybrat víc jak polovinu sestavy na konkrétní závod, není běžná praxe. Charakterizuje to i postavení Evenepoela v hierarchii týmu Soudal-Quick Step.

Vítěznou Vueltu s ním absolvoval i Julian Alaphilippe, u něj se ale předpokládá, že se zaměří na vlámské klasiky a Tour de France. Naopak z těch, kteří s ním jeli Vueltu, by ho mohli doprovázet na Giru Ilan van Wilder a Fausto Masnada. Z vrchařů připadají v úvahu i James Knox, Mauri Vansevenant, Mattia Cattaneo, Andrea Bagioli a zvláště Jan Hirt poté, jak si vedl na Giru 2022.

"Mám svůj názor na tři čtvrtiny týmu. Dvě z osmi míst v týmu určí vedení týmu a Patrick Lefevere," řekl Evenepoel. "Výběr bude založen na individuálních programech jednotlivých jezdců v průběhu sezóny a také na tom, kdo se nejlépe hodí a kdo je ochoten a schopen do toho jít."

Celkové prvenství korunoval druhou vítěznou etapou, jíž byla v pořadí 18., končící na vrcholu 13km kopce.

Se třemi časovkami na programu Gira se očekává, že Evenepoel bude bojovat o celkové vítězství. Sám však deklaruje jako hlavní cíl umístění na stupních vítězů.

"Giro je úplně jiný závod," dodal ke srovnání s Vueltou. "Hory na trase mají své vlastní charakteristiky. Vždy musíte být realističtí a myslím si, že umístění na stupních vítězů na Grand Tour je už i tak velký úspěch."