Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step) potvrdil roli favorita a zvítězil ve třetí etapě Kolem Burgosu. V prvním horském dojezdu na Picón Blanco zaútočil 2 kilometry před cílem a do cíle si dovezl náskok 18 sekund před Georgem Bennettem (Jumbo - Visma) a 32 sekundy před Mikelem Landou (Bahrain - McLaren).  

Cílové výjezd na Picón Blanco byl velmi těžký a strmý, ale také hodně větrný. Tempo v nejtěžších pasážích převzal tým Mitchelton - Scott, Jack Haig a Mikel Nieve pracovali pro Estebana Chavese, který zaútočil 3 kilometry před cílem a vytvořil si malý náskok před Bennettem, Evenepoelem a Richardem Carapazem (Ineos). Vedoucí pozici ale neudržel a naopak nedokázal zareagovat na útok Evenepoela. 

Belgičan měl jen malý náskok před Chavesem a Bennettem, ale v mírnějším stoupání svůj náskok rychle navýšil na 30 sekund. Bennett mezitím zaútočil na Chavese a Kolumbijce se zbavil. Odstup dokázal snížit na 18 sekund od Evenepoela. Chaves se v psoledních stovkách metrů trápil a byl předstižen Landou. 

Pátým místem překvapil mladík Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step), naopak zklamal až sedmý Richard Carapaz, v cíli se ztrátou 52 sekund. Ale ještě mnohem hůře skončil celý Movistar. Nejlepší Alejandro Valverde (Movistar) skončil patnáctý s odstupem 2:09. 

V celkovém pořadí se vše změnilo. Felix Großschartner (BORA-hansgrohe) se propadl průběžnou klasifikací a dres lídra převzal Evenepoel. Před druhým Benettem vede o 18 sekund. Třetí Landa ztrácí 32 sekundy. 

Velký vliv na závod měl opět boční vítr a terezíny. Někteří favorité zde ztratili naděje na úspěch. Například obhájce vítězství Ivan Sosa (Ineos). Naopak Evenepoel měl kvalitní týmovou podporu. 

"Hlavně chci poděkovat týmu, bez jejich pomoci bych nevyhrál. Pomohli mi na terezínech, drželi se u mě a chránili mě před větrem. Tempo bylo hodně rychlé, ale když jsem se dva kilometry před cílem nastoupit, protože jsem si všiml, že spousta jezdců je na limitu. Jel jsem naplno, i když v psoledním kilometru byl silný protivítr. Vyhrát etapu a získat dres je úžasné, zkusíme ho udržet až do cíle. Závod ještě v kapse nemáme, zbývají dvě etapy, včetně jedné horské," říká k dnešnímu závodu Remco Evenepoel.    

4. etapa Gumiel de Izán - Roa de Duero (163 km)

Poslední rovinatá etapa a poslední příležitost pro sprintery. Uspěje opět Fernando Gaviria, nebo se prosadí Sam Bennett, Arnaud Démare či Matteo Trentin?