Úvodní etapa měla start i cíl v Košicích. Měřila 173 km a v jejím průběhu bylo nutno překonat 1820 výškových metrů. K mání byly body na 4 vrchařských a 3 rychlostních prémiích.

Tři týmy odstartovaly pouze v pěti. Před slavnostní prezentací týmů, v době, kdy už byla startovní listina uzavřena a nebylo možno povolat náhradníky, měli vybraní jezdci pozitivní test na covid. Z ATT Investments šlo a Mártona Dinu a Jana Kašpara, v RRK Group byl postižným mj. Martin Voltr. I maďarský Epronex se představil jen v pěti. Není nejspíš náhodou, že jde o jezdce, kteří v neděli dokončili Okolo jižních Čech.

Bezprostředně po startu přišly rychle po sobě na řadu dvě vrchařské trojky. Nejsilnější chuť získat puntíkatý dres projevil Milan Vader (Jumbo-Visma), první vyhrál, v druhé byl lepší jen Jan Bárta (Elkov-Kasper). 

Hned nato se postavila do cesty třetí vrchařská prémie, tentokrát 2. kategorie. A tady se poprvé rozhodovalo. Ujela hodně silná 14členná skupina, kde měli po dvou lidech Soudal-Quick Step (Cavagna, Asgreen), Jumbo-Visma (Bouwman, Vader) i Groupama-FDJ (Küng, Armirail).

Po jednom tu měl každý ze šesti ProTeams: Davide Bais (EOLO-Kometa), Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural - Seguros RGA), Alessandro Tonelli (Green Project - Bardiani CSF), Bart Lemmen (Human Powered Health), Antoine Debons (Team Corratec) a Urko Berrade Fernandez (Equipo Kern Pharma).

Tuhle sestavu doplnili ještě Davide De Cassan z kontinentálního Friuli ASD a Jakub Otruba z ATT Investments. 

Jelikož Vader vyhrál i tuto prémii, definitivně si zajistil pro zítřek vrchařský dres.

Na čele pelotonu pracovaly dva týmy, které měly ambice, ale nikoho vpředu: Astana a Elkov-Kasper.

Za polovinou etapy přišla na řádu poslední VP, totožná s třetí v pořadí. Tady se udál druhý důležitý moment. Čelní skupina se rozdělila, vpředu zůstalo jen šest lidí:  Milan Vader (Jumbo-Visma), Kasper Asgreen a Rémi Cavagna (Soudal - Quick-Step), Stefan Küng (Groupama - FDJ), Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural - Seguros RGA) a Bart Lemmen (Human Powered Health).

Vader si nenechal ujít ani poslední dnešní příležitost. Ztráta druhé skupiny tady činila 20 sekund. Peloton, který při nájezdu do stoupání tratil 2 minuty, ztrácel za prémií +3:40! Tady se to pro peloton zlomilo.

Když do cíle zbývalo něco přes 60 km, stala se třetí a rozhodující akce. Do sólového úniku se vydal Rémi Cavagna. A do cíle už ho nikdo neviděl!

V závěru si z pětice pronásledovatelů nastoupil Hailemichael a získal s odstupem +1:45 min. 2. místo. Ve spurtu zbytku skupiny, které zaostala +2:09 min., byl nejúspěšnější Kasper Asgreen.

O další půlminutu později přijela další pětice z původního denního úniku vedená Armirailem, v níž konečné 11. místo obsadil coby nejlepší český závodník Jakub Otruba (ATT Investments).  

Cavagna vedle žlutého vlastní i zelený dres, protože kromě prvenství na pásce sólově projel dvěma rychlostními prémiemi. Jumbo-Visma drží také dva dresy: Vader vrchařský a Colby Simmons bílý pro nejlepšího mladíka. 

Poslední dres určený pro nejlépe postaveného Slováka oblékne Matúš Štoček (ATT Investments), který si v závěru poodskočil z první větší skupiny a obsadil se ztrátou +5:13 15. místo.

S ním tu byli z českých cyklistů ještě Dominik Neuman a Adam Ťoupalík (oba Elkov-Kasper), Daniel Turek (ATT Investments) a Daniel Vysočan (RRK Group). Druhá polovina pelotonu, v níž byla většina ostatních českých jezdců, ztratila +7:21 minuty.

Skoro by se chtělo říci, že je po první etapě hotovo. Představa, že by si Soudal-Quick Step nechal tuhle značnou časovou výhodu vzít, je málo pravděpodobná.

Z českého pohledu si vytvořil Jakub Otruba dobrou výchozí pozici k umístění v první desítce, což je – jak se v ATT nechali slyšet – také hlavní cíl. I Matúš Štoček má značný potenciál udržet prestižní dres nejlepšího Slováka. Jediný, kdo mu po dnešku může konkurovat, je Lukáš Kubiš z Dukly Bánská Bystrica.

Naším dnešním cílem bylo vyhrát s Timem Merlierem, ale věděli jsme, že to bude těžké s těmi stoupáními v prvních kilometrech etapy, a právě tam se vytvořil únik. Byla to silná skupina, ale když spolupráce začala váznout, rozhodl jsem se zaútočit. Věděl jsem, že Kasper ve skupině za mnou a moji týmoví kolegové v pelotonu mě ochrání, a dnes to byla skvělá týmová práce. Je hezké, že nyní vedeme celkové pořadí s dobrým náskokem a uděláme maximum, abychom tam zůstali, motivováni i tím, že závodíme v zemi našeho sponzora společnosti Janom. Jsem velmi odhodlaný, forma je a tým je velmi solidní, takže si opravdu věříme,“ řekl Rémi Cavagna, přezdívaný "TGV z Clermont-Ferrand".