Holec je juniorským mistrem republiky v časovce z roku 2016, kdy o 50 sekund porazil Jakuba Otrubu a o 1:19 Vojtěcha Sedláčka. Oba jmenovaní jsou dnes o kus dál než Holec, i když i Vojta Sedláček si prodělal hluchý rok kvůli zdravotním problémům.

O rok později dojel Richard Holec 7. na juniorském Paris-Roubaix a vypadalo to, že právě klasiky by měly být jeho parketa. Ten rok dosáhl na sedm podiových umístění v mezinárodní konkurenci. Nejlepším výsledkem byly dvě vítězné etapy a dvě druhá místa na kanadském Ncupu l´Abitibi, kde nakonec skončil celkově 3. a ovládl bodovací soutěž.

Při přechodu do třiadvacítek se začlenil do týmu Topforex-Lapierre a prodělal viditelnou změnu: zmohutněl a hodně změnil image. A i jeho výsledky se změnily: už nebyly tak výrazné. Pouze dvě umístění na stupních vítězů, kam spadá i 3. místo z časovky na mistrovství republiky U23, kde zaostal za Jakubem Otrubou o 1:17. Nejlépe se mu v této sezóně povedl dvojkový etapák Dookola Mazowsza, kde byl v etapách 2. a 4.

Jako stále velký talent přestoupil na sezónu 2019 do jednoho z nejlepších světových týmů, které soustřeďují cyklisty v kategorii U23, italského Colpacku. Jenže jeho potíže a výkonnostní propad se vystupňovaly. Závodil pouze do začátku června, objel pět jednorázovek a jeden etapák, ale dokončil jen dva závody a hluboko v poli poražených. Vypadalo to na konec jednoho velkého talentu. 

Budeme doufat, že jeho aktuálně ohlášený přestup domů do USA do týmu bývalého vynikajícího cyklisty George Hincapieho, věrného pomocníka Lance Armstronga, může být restartem cyklistické kariéry Richarda Holce.

V týmu jsou Američané a Japonci od 19 do 23 let, jedinou výjimkou je Španěl Torres, kterému je 32 let a který roky jezdil ve španělském Burgos BH.