Poslední etapa měřila necelých 88 km a celkové převýšení činilo 1232 metrů. V podstatě se jelo buď do kopce nebo z kopce, šlo jen o to, v jakém sklonu. Z profilu trasy se dalo odečíst 11 výraznějších stoupání různé délky. Etapa to tedy byla poměrně náročná, koneckonců obdobně jako všechny předešlé, když pomineme jen mírně zvlněnou časovku.

BrychtaJan_Regionem_Orlicka_20240804_085354_DSC_6566.jpg

Od začátku se docela závodilo, ale tým lídra měl v podstatě všechno pod kontrolou. A tím, že se pohybovali po většinu času v popředí pelotonu, vyhnuli se i dvěma početnějším pádům.

A opět byli úspěšní i na rychlostních i vrchařských prémiích, na všech šesti bodovali a tři z nich vyhráli, o což se starali kromě Pavla Šumpíka i Jirka Rezek a Ondra Šafránek. Jednu ze tří vrchařských získal Kryštof Bažant (Cyklostar Pirelli) a dvě ze tří sprinterských Lukáš Raška (Mapei Merida Kaňkovský) a Adam Bradáč (Dukla Praha).

Taktickou variantou bylo dostat v druhé části etapy prvoročáka Jirku Rejzka do úniku, což se podařilo. I když myslet na bílý dres by v jeho případě bylo docela troufalé, protože časový odstup na Matěje Pitáka z Mapei Merida Kaňkovský byl značný. V jednu chvíli se Jirka ocitl před hlavní skupinou dokonce osamoceně, ale jeho úsilí zhatila nejen aktivita jeho soupeřů, ale i silný déšť.

BrychtaJan_Regionem_Orlicka_20240804_104259_D4C_9908.jpg

Kluci z RKCA se poté domluvili, že nejlépe na tom je Pavel Šumpík, takže to byl on, kdo za to vzal na zhruba 70. km při stoupání na Skuhrov. Nikdo ho nenásledoval, takže přijel do cíle obdobně jako v úvodní etapě osamocen, tentokrát po zhruba 15km sólu a s více jak minutovým náskokem. 

"Povedlo se mi odjet už při stoupání do Skuhrova, přes prémii jsem za to vzal a do sjezdu jsem už jel sám. Ten sjezd je náročný, ale nemám to sem z domova daleko, tak to mám najeté. No a od té doby jsem už za sebou nikoho neviděl. Všechna moje příprava směřuje k zářijovému mistrovství světa a Evropy a toto vítězství je potvrzením dobré formy," sdělil Pavel Šumpík.

Za ním se ještě odehrál menší souboj o stupně vítězů v etapě, když ze stíhací skupiny odjel Matěj Piták s Nizozemcem Nievelsteinem, který si ale ve sjezdu ustlal. Jenže i Matěj byl dostižen, takže se za Pavlem Šumpíkem spurtovalo.

BrychtaJan_Regionem_Orlicka_20240804_110147_D4C_9978.jpg

Nejúspěšnější ze zhruba dvacítky jezdců byl Adam Bradáč z Dukly Praha před Jakubem Tesaříkem z Mapei Merida Kaňkovský, kteří tedy obsadili v etapě druhé a třetí místo.

Pavel kromě žlutého získal bílý s modrými i bílý s červenými puntíky coby nejlepší v bodovací a vrchařské soutěži. Tým obsadil 1. místo i v soutěži družstev. A když k tomu připočteme vyhrané všechny čtyři etapy, o moc lépe vybrat "pokladnu" Regionem Orlicka už asi nešlo.

Druhý v soutěži jednotlivců byl klasifikován Job Nievelstein (Westland Wil Vooruit-WPGA) s odstupem +4:31 a třetí Adam Bradáč (Dukla Praha) +4:50 min.

Stupně vítězů ze 3. etapy (zleva): Adam Bradáč, Ondřej Šafránek, Ieben Jacobs

"Přijeli jsme sem pro vítězství. Oproti původnímu záměru Pavel překvapil v první etapě dlouhým únikem a hlavně tak velkým časovým ziskem, čímž dodal celému týmu na potřebném klidu. Nemínili jsme ale v dalších etapách jen pasívně bránit jeho postavení, takže nakonec si z Orlicka odvážíme vše kromě vítězství v soutěži prvoročáků. A to jsme tu nebyli ani v nejsilnější sestavě, jelikož Adam Pešek chyběl kvůli nemoci a Jakub Patras má zlomený klíček. Což ale umožnilo dalším klukům nabrat užitečné zkušenosti. Pavel byl jasný lídr a jako takový potvrdil svou výkonnost. Super je, že se v jediném hromadném spurtu dokázal prosadit náš nejrychlejší člověk Ondra Šafránek," zhodnotil výkon a výsledky svého týmu Petr Kubias.

"Pochvalu zaslouží nejen junioři, ale celý doprovodný tým, stejně jako organizátor etapáku, který byl - jak je tu ostatně zvykem - velmi dobře zorganizovaný. Určitě se těšíme na příští ročník!" dodal šéf RKCA.

BrychtaJan_Regionem_Orlicka_20240804_093946_DSC_6616.jpg

A na závěr slova ředitele závodu Petra Bucháčka: "V tuto chvíli jen děkuji všem. Bylo to náročné, od přípravy po tyto intenzivní tři dny. Díky policii státní, městské, městům a obcím, hasičům i dobrovolníkům, všem na koho jsem zapomněl, i pánu Bohu, že to dopadlo bez vážnějších zranění. Závodníci podali skvělé výkony. Při těchto našich kratších etapách se závodilo od startu až do cíle a kluci si to udělali opravdu těžké. No a brzy zase začnou přípravy na ročník následující."