Zvlněná časovka na 9,1 km s převýšením 100 metrů se jela za standardních podmínek na časovkářských speciálech, jimž v tomto případě nekladl vítr zásadnější odpor.

Pavel Šumpík po včerejšku jasný průběžný lídr se role favorita zhostil bezchybně a vyhrál ji - když si přitom ověřil, že detailnější úpravy posedu na jeho novém bicyklu se osvědčily - před druhým v pořadí Nizozemcem Nievelsteinem o 22 sekund a zaznamenal přitom rychlost převyšující 50 km/hod. Třetí v cíli Polák Lizwa už měl manko 41 sekund. 

Druhým nejlepším Čechem se stal Matěj Piták z Mapei Merida Kaňkovský, čímž si zajistil bílý dres nejlepšího prvoročáka v juniorské kategorii.

BrychtaJan_Regionem_Orlicka_20240803_112315_D4C_9406.jpg

Odpolední etapa měřila 73 km, obsahovala 4 vrchařské prémie a celkové převýšení se vyšplhalo na 1250 metrů. Startovalo se z Lanškrouna do víc jak 10km stoupání směrem na Horní Heřmanice a po něm přišly na řadu ještě čtyři více či méně náročné delší výjezdy. 

Po včerejší etapě se Pavel Šumpík nechal slyšet, že hodlá i nadále závodit aktivně a nemíní jen pasívně bránit svůj velký náskok. To také dnes potvrdil, když si dojel pro body na třech ze čtyř vrchařských prémiích. Po třetí z nich se stejně jako včera osamostatnil na čele.

Oproti včerejšku za ním jela poměrně početná skupina, která jeho náskok dokázala krátit, takže nakonec na pronásledovatele počkal a společně s Jirkou Rejzkem pomohl Ondrovi Šafránkovi k vítězství v etapě.

Druhé místo obsadil Adam Bradáč z Dukly Praha a třetí Belgičan Jacobs.

Sumpik BrychtaJan_Regionem_Orlicka_20240803_163308_D4C_9665.jpg

"Dařilo se nám průběh etapy dobře kontrolovat. A i když jsme se společně s Pavlem a Jirkou zdrželi v pádu, dokázali jsme si to rychle dojet zpátky. Po třetí vrchařské prémii se na bufetu hlavní skupina rozdělila, mně se podařilo zůstat vpředu a za pomoci kluků pak vyhrát etapu," sdělil po etapě 18letý Ondra Šafránek, který do RKCA přišel z plzeňské ACS, který od letoška provozuje třiadvacítkový tým ACS Development.

"Od začátku se mi dnes jelo hodně dobře, a když jsem coby sprinter dokázal přejet všechny kopce, začal jsem si hodně věřit. V závěru to nejprve rozjel Jirka Rejzek, Pavel Šumpík mi pak udělal klasický leadout a poslední zhruba třístovka pak už byla na mně. Je to můj letošní největší úspěch," dodal Ondra.

Pavel Šumpík i nadále vlastní tři dresy, tedy pro lídra celkového pořadí, vrchařský i bodovací. Ten pro mladší jezdce udržel Matěj Piták.

Zítra je na programu závěrečná etapa se startem i cílem v Lanškrouně. Je dlouhá 85 km a moc rovin v ní nehledejme. Zato takových 11 výraznějších stoupání ano, což dohromady dává opět kolem 1250 metrů.