Letos se jelo pod křídly RoadCycling.cz a chtěli bychom za čerstvé paměti vyhodnotit s vámi pořadateli, účastníky a diváky/čtenáři stránku mediální. Ta naší redakci pochopitelně zajímá a každé vylepšení může jednotlivým závodům a celému seriálu pomoci.

RoadCycling.cz dával prostor inzerci na jednotlivé závody a rád dal prostor i reportážím. To ovšem byla organizační záležitost jednotlivých pořadatelů a shodou okolností se zde realizovaly všechny tři formáty, které umí RoadCycling.cz s partnery připravit.

Objevily se zde tradiční komentované fotoreportáže tak, jak je známe od začátku vzniku RoadCycling.cz. Vznikla i Live fotoreportáž, která se prosazuje v posledních letech zejména v zahraničí a na sobotním Zeleňáku se připravovalo i internetové živé vysílání. Všechny formáty mají své plusy a mínusy, ale také pochopitelně výrobní cenu, a chceme udělat jejich srovnání. A třeba i porovnání s akcemi realizovanými mimo RoadCup.


Fotoreportáž

Je to nejstarší formát stránek RoadCycling.cz a má pochopitelně stále svůj velký význam v našich reportážích a propagaci akce.

Každý pořadatel potřebuje ze své akce fotodokumentaci, pokud ji realizuje zkušený a dobrý fotograf, tak je to práce dvakrát úspěšná.

Plus: Nejdůležitějším plusem je v porovnání s ostatními formáty cena. Když pořadatel fotografovi poskytne motocykl a ten je schopný doprovodit svoje fotografie komentáři, tak je cena pochopitelně nejpříznivější.

V roce 2018 dělal Jaroslav Svoboda fotoreportáž z:

Pavé Tour

Krušnotonu

Lawi Tour Classic

Minus: Tradiční fotoreportáž nepřináší bezprostřední informace o vývoji závodu, nenaplní prostor startu a cíle, nenabídne přítomným zábavu. Je vyráběna až po akci, po zpracování a okomentování fotografií.


Live fotoreportáž

Ta se u cyklistických akcí prosazuje v posledních letech. Fotografie a informace z trati se prosazují ve fotoreportáži. Jsou zdrojem informací pro sociální sítě. Pořadatel závodu má fotografie v tiskové kvalitě k dispozici již od startu závodu.

Plus: Rychlost informací, zdroj informací pro cílové publikum, pro komentátora závodu v prostoru startu a cíle. Živou fotoreportáží lze naplnit i televizní obrazovku v prostoru startu a cíle, to jsme si letos ověřili na Mistrovství Evropy ve Zlíně.

Live fotoreportáž jsme s fotografem Josefem Vaisharem realizovali při:

Krakonošově cyklomaratonu

Minus: Oproti klasické fotoreportáži pochopitelně cena. Vedle fotografa na přípravě Live fotoreportáže musí pracovat ještě tři pracovníci a to ji pochopitelně prodražuje. Menší rychlost informací v bezprostředním konci závodu v porovnání s živým vysíláním.


Internetové živé vysílání

To realizovali s brněnskou firmou Techniserv IT pořadatelé Zeleňáku a díky velkoplošné obrazovce vysílali mimo internetu i v prostorách startu a cíle na rumburském náměstí.

Plus: Realizuje se za nesrovnatelně nižší cenu, než je televizní přenos (ten pochopitelně pro RoadCup nepřichází v úvahu). Přináší obsah na internet i do prostorů startu a cíle.

Pořadatelé Zeleňáku šli do realizace živého vysílání ve spolupráci s firmou Techniserv IT:

www.youtube.com

Minus: Cena, přeci jen je to výrobně nejsložitější záležitost. Internetový přenos hodně závisí na kvalitě mobilního signálu, a tak se mohou vyskytnout výpadky. Zatím u nás pokulhává informační zdroj. Jak Techniserv IT, tak ovšem ani Česká televize v případě Mistrovství republiky neměla zdroj informací o vývoji závodu. Schází informace o jménech závodníků ve vývoji závodu, o časových rozdílech.

YouTube záznam není příliš zábavný pro sledování po akci, pokud se následně nesestříhá. Ale to je otázka dalších financí.


Asi nejoptimálnější je kombinace Live fotoreportáže s televizním (případně internetovým) vysíláním. Takový formát se realizoval při Mistrovství České a Slovenské republiky v Plzni, nebo v kombinaci s internetovým vysíláním při jarní klasice Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš. Je to pochopitelně formát nejdražší i v případě, že se nejedná o přenos televizní, ale jen internetový.

Televizní přenos se v České republice vždy realizuje až na konci závodu. Ale divák se díky informacím z komentovaných fotografií dostane snadno do "děje" a závěr může sledovat v živém vysílání. 

Fotografie jsou také ideálním zdrojem obsahu sociálních sítí, letos jsme testovali mnoho závodů na Twitteru fotografa: twitter.com/CyclingphotoLIV. V tomto případě jsme letos testovali odezvu v zahraničí a proto byl Twitter naplňován anglickým komentářem. České mezinárodní akce (Závod míru juniorů, Závod míru U23 a ME) měly díky tomu ve světě velkou odezvu. Ale to není ideální formát pro domácí pořadatele.

Tolik naše letošní zkušenosti nejen s RoadCupem a prosíme o vaše názory, ať v diskuzi pod článkem, nebo formou e-mailu na některou z našich adres.

Foto Jaroslav Svoboda, Jan Brychta a Josef Vaishar