Kluge sice prodělal malou mrtvici, ale nepociťoval žádné zdravotní problémy. Pravda je, že loni po Milan-San Remo a Paris-Roubaix měl měsíční pauzu, než nastoupil na Tour of California. 

Nyní podstoupil operaci tzv. PFO (perzistující foramen ovale), která se vyskytuje údajně až u třetiny populace a může být příčinou vzniku iktu neboli mrtvice. Důvodem byla minimalizace možnosti vzniku další mrtvice, což mu doporučil týmový lékař. 

Jde o to, že síňová přepážka mezi levou a pravou srdeční síní je tvořena dvěma listy. Před narozením je mezi listy štěrbina, kterou proudí krev z pravé síně přímo do síně levé a následně do celého těla. Po porodu dochází ke změně toku, krev z pravé síně začne proudit preferenčně do plic a oba listy postupně srostou. U části populace však ke srůstu nedojde a tato štěrbina (foramen ovale) zůstává otevřena. Postižení nepociťují žádné obtíže, protože průtok krve přes PFO je nevýznamný. Pokud se ale v žilním řečišti vytvoří sraženinka, může skrz PFO projít a ucpat kteroukoliv tepnu v těle. Častokrát jde o cévu na mozku a vzniká mrtvice. Řeší se chirurgicky. 

Největším dosavadním úspěchem Rogera Klugeho je vítězná etapa na Giru 2016, kdy se mu ještě v dresu IAM Cycling podařilo převézt takové sprintery, jako je Nizzolo, Arndt, Modolo a Trentin. 

Je ceněným pomocníkem lídrů, v Lotto-Soudal patří k těm, kteří se starají o Caleba Ewana a jako takový byl letos u všech pěti vítězství tohoto malého Australana na Giru a Tour.