"Mohu potvrdit, že tým opustím, ale více řekneme až po všech závodech, které pojedu. Hlavně se těším, že budu ještě závodit," řekl Slovinec na startu italské klasiky. Mluví se o tříleté smlouvě a až 6 milionech eur za sezónu, ale zatím není jasné, jaký tým mu tyto podmínky nabídl. 

Kromě Giro dell'Emilia má na programu také závody Tre Valli Varesine (3. října) a monument Kolem Lombardie (7. října). "Po Vueltě jsem toho moc nenajezdil a Emilia je můj první letošní jednodenní závod. Chci ale jet naplno," dodal Roglič a ukázal, že i bez většího tréninku dokáže vyhrát v mimořádně těžké konkurenci. Vždyť v cílovém stoupání porazil Pogačara, který měl skvělou týmovou podporu.

O vítězi Giro dell'Emilia se rozhodlo v závěrečných pěti výjezdech k bazilice San Luca. Dlouhý únik neměl šanci na úspěch a také další pokusy o útok nebyly zrovna nadějné. Z počátku závodu peloton kontrolovaly týmy UAE Emirates a Jumbo-Visma, tedy sestavy dvou největších favoritů Pogačara a Rogliče, ale v druhé polovině už veškerou zodpovědnost převzal pouze Pogačarův tým. 

1141024312.jpg

UAE Emirates byl na papíře i ve skutečnosti nejsilnější, Pogačarovi pomáhali Diego Ulissi, Rafal Majka, Juan Ayuso, Jay Vine, Adam Yates a Felix Großschartner. Nejdéle v úniku vydržel Chris Harper z Jayco AlUla, který se od druhého výjezdu San Luca osamostatnil a dostižen byl v předposledním stoupání, když tempo v pelotonu převzal Adam Yates. 

Angličanovo tempo bylo mimořádně ostré, udrželi se s ním jen Pogačar, Roglič, Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe), Enric Mas (Movistar), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), Giulio Ciccone (Lidl-Trek), Simon Yates (Jayco AlUla) a Michael Woods (Israel-Premier Tech). A tato exkluzivní skupina najížděla společně do posledních 10 kilometrů a závěrečného okruhu. 

Před dvoukilometrovým cílovým stoupáním se nikdo o nic nepokusil a tak Adam Yates nasadil vlastní tempo. Ale dlouho pracovat nemusel, protože už 1800 metrů před cílem zaútočil Vlasov, ačkoliv neúspěšně. 1100 metrů před cílem za to vzal Pogačar a ačkoliv většinu soupeřů utrhl, nejspíš doufal ve větší efekt svého útoku, protože Carapaz, Roglič, Woods a Mas se udrželi. Když zpomalil, vrátili se dopředu i další soupeři. 

1140937683.jpg

Pogačar čekal na úplný závěr, chtěl využít své rychlosti, jenže na Rogličův drtivý nástup v posledních stovkách metrů nestačil. Pogačar zareagoval včas, ale jednoduše na Rogličě neměl. Třiatřicetiletý Slovinec si potřetí v životě dojel pro vítězství v klasice Giro dell'Emilia, zatímco na jeho krajana už druhý rok za sebou zbyla jen druhá příčka. Pro třetí místo si v háku za Pogačarem dojel Simon Yates. 4 sekundy ztratili Mas a Woods.

"Mám tento závod rád, miluji ho," řekl Roglič po dojezdu. "Je to starý, ikonický závod se stoupáním na San Luca a je vždy příjemné ho vyhrát. Navíc miluju mortadellu," vtipkoval o salámu, který z kraje Emilia-Romagna, kde se dnes závodilo, pochází a který také na stupních vítězů převzal. "Bylo to strašně těžké," přiznal následně a nemyslel váhu mortadelly, ale závěr závodu. "Dal jsem do toho vše a stačilo to na vítězství." 

1140949234.jpg

Zúčastnili se taky oba bratři Vackovi, ovšem Mathias (Lidl-Trek) ani Karel (Corratec-Selle Italia) závod nedokončili.