První španělská etapa letošního ročníku Vuelty zavedla závodníky do regionu Extremadura a do prvních dlouhých stoupání. Hned na začátku etapy se stoupalo na vrcholy Cabezabellosa a Piornal, před kterými z pelotonu odjeli Bruno Armirail (Decathlon AG2R La Mondiale), Sylvain Moniquet (Lotto Dstny), Filippo Zana (Jayco AlUla), Pablo Castrillo (Kern Pharma) a Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi).

20240820VUE1002-Unipublic_Cxcling_Toni_Baixauli.jpg

Obě prémie vyhrál Moniquet a zajistil si dres nejlepšího vrchaře. Motivaci pokračovat v dlouhém úniku měli v rovinatém úseku před závěrečným stoupáním pouze Armirail a Castrillo, kteří na čele vydrželi až do nejprudšího úseku dlouhého cílového stoupání. Necelé tři kilometry závodu vedoucí po betonové silnici měly v průměru přes 13 % a týmy favoritů se musely hodně snažit, aby dostaly své lídry na úzké cestě na dobrou pozici. 

Celý den na čele pelotonu pracoval tým Red Bull-Bora-Hansgrohe, který evidentně Primoži Rogličovi hodně věřil. Prudký úsek začínal 5 kilometrů před cílem a peloton se zde rozpadl. Tým UAE Emirates zde zvolil hodně překvapivou a také špatnou taktiku. Pavel Sivakov zaútočil a dostal tím do úzkých své dva lídry Joaa Almeidu a Adama Yatese. Naopak Rogličovi prudký výjezd vyhovoval a na čele skupiny pronásledovatelů Sivakova dojel. 

20240820VUE2021-Unipublic_Cxcling_Naike_Erenozaga.jpg

Dalším útočícím závodníkem byl Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale), který na čele vydržel déle, ale opět to byl rokli, kdo jeho pokus zlikvidoval. Na Slovince v těch nejtěžších částech stoupání stačili jen Enric Mas (Movistar) a Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny). Naopak Adam Yates, obhájce celkového vítězství Sepp Kuss (Visma-Lease a Bike), Richard Carapaz (EF Education-easyPost), lídři Ineosu Thymen Arensman a Carlos Rodríguez a další favorité se trápili. 

Také Almeida měl velké problémy, ale svým typickým soustředěným stylem se vrátil dopředu, stejně jako Gall a Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech). Za betonovým úsekem se stoupání trochu zmírnilo a nikomu se nepodařil rozhodující trhák. Naopak v závěrečném kilometru se dopředu vrátil také Mikel Landa (T-Rex Quick-Step) a pokusil se soupeře překvapit útokem zezadu. 

20240820VUE2031-Unipublic_Cxcling_Naike_Erenozaga.jpg

Bohužel pro Landu na jeho útok okamžitě zareagoval Van Eetvelt a v háku si vezl Rogliče. Mladý Belgičan jel výborně a už si myslel, že do cíle dojede první, dokonce začal zvedat ruku na znamení vítězství, jenže po jeho levé straně se dopředu protáhl Roglič a připsal si už 13. etapové vítězství na Vueltě.

Celá sedmičlenná skupina dostala stejný čas, rozdíly tedy byly pouze za bonifikace v cíli, pro třetí místo a čtyři sekundy si dojel Almeida. Jinak to však pro UAE Emirates nebyl dobrý den, Sivakov ztratil 28 sekund, Isaac Del Toro 51 sekund, Brandon McNulty 57 sekund a především Yates zaostal o 1:28 a nezdá se, že by mohl bojovat o celkové vítězství.

Ztráty sečítali i další favorité. Kuss nabral 28 sekund a jeho týmový kolega Cian Uijtdebroeks dokonce 1:38. Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) měl dobrou podporu od Mathiase Vacka před cílovým výjezdem, přesto ztratil 43 sekund. Ani Ineos Grenadiers si zatím nemůže dělat nároky na pódium. Carlos Rodríguez ztratil 51 sekund a Thymen Arensman dokonce 2:35. 

20240820VUE5008-Unipublic_Sprint_Cycling_Agency.jpg

Roglič už je ve vedení

Trojnásobný vítěz Vuelty je zpět ve svém oblíbeném červeném trikotu, po čtyřech etapách má náskok 8 sekund před Almeidou. Třetí Mas ztrácí už 32 sekund a čtvrtý Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) 38 sekund. Právě Ital Tiberi je novým lídrem soutěže do 25 let, před Van Eetveltem vede o pouhé 3 sekundy.