Před etapou bylo zřejmé, že dnes se může rozhodnout o konečném vítězi. Ne že by zbylé dvě víkendové etapy byly snadné, ale na zásadní změnu v souboji lídrů už svým profilem neposkytovaly tolik prostoru. A rozhodnout se mělo především mezi Primožem Rogličem a Remco Evenepoelem, kteří v dosavadních etapách prokázali nejlepší výkonnost a před etapou shodným časem měli náskok na třetího Cicconeho 19, na čtvrtého Landu a pátého Almeidu 44 a na trojici Woods, Hindley a Chaves 48 vteřin. Takže pět čekatelů na selhání někoho z první trojice, protože za "normálních" okolností první a druhá příčka se zdála jasná a i pozice Cicconeho vypadala jen málo pravděpodobně otřesitelná.

Přitom dnes čekalo na cyklisty úvodních 160 profilově poměrně velmi snadných kilometrů. To hlavní před ně postavili organizátoři na posledních 18 km, přičemž úplně posledních 8,5 rovnoměrně stoupajících kilometrů vedoucích k cílové čáře mělo sklon téměř 9 %!

O únik se zase bojovalo dlouho a urputně. Vznikaly skupiny a skupinky, které se spojovaly, vracely do pelotonu, aby vznikly nové. První důležitý moment hlavně pro Guillauma Martina nastal necelých 30 km po startu. Čekala tu totiž první vrchařská prémie a Francouz si chtěl pojistit svůj vrchařský dres.

Totožný záměr ho vedl k tomu, že se stal součástí denního úniku, který se vytvořil teprve před první rychlostní prémií, jež byla umístěna na 68. km. Kromě Martina tu byli Grmay (Jayco), Amezqueta (Caja Rural), Azurmendi (Euskaltel) a s nimi něco, co se hned tak nevidí: tři zelené dresy Kern Pharma Parry, Castrilla a Carretera. Martin si tu pobyl jen do druhé vrchařské prémie na 105. km, kterou zase vyhrál a pak honem zpátky do bezpečí a klidu pelotonu. Sjíždění nechalo Jumbo na Quick-Stepu.

13 km před cílem se jeden z jezdců Uno-X zamotal do lajny Quick-Stepu, i najel k němu a poté ramenem do něj Remco Evenepoel, vyhodil ho z vláčku a pokynul kolegovi za sebou, že se může zařadit na správné místo. Jak moc to bylo sportovní gesto a jak moc proti pravidlům, nechť posoudí každý sám a pak také rozhodčí.

9 km: únik se začal rozpadat, vpředu s malým náskokem Grmay (na peloton minutu), v početném pelotonu se jedou na široké silnici vláčky a tempo

8 km: Quick-Step to chce udělat od začátku hodně těžké, jeden z prvních odpadá Bernal, který je na tom etapu od etapy hůř a hůř

7 km: na špici opět Jan Hirt v závěsu s Van Wilderem a Evenepoelem, rychle ho ale střídá jezdec Bahrainu Mäder

6,5 km: pohlcen i Grmay skupinou kolem 25 lidí

6 km: Mäder odstupuje, na čele znovu Jan Hirt, skupina ze zmenšuje

5 km: práci po Hirtovi přebírá Van Wilder

4,5 km: nastupuje Evenepoel, stačí Roglič, bojuje Soler a Landa, Soler nejenže dojíždí dopředu, ale sám nastupuje, očividně se cíti skvěle

4 km: tempo přebírá Evenepoel, ve druhé čtyřčlenné skupině se o totéž snaží Almeida

3 km: Ciccone v těžké krizi, trojice na čele taktizuje

2,8 km: nástup Evenepoela, Roglič i Soler stačí, takže zase zpomalení, zezadu se blíží osamocený Almeida a dojíždí, hned nato mu Soler rozjíždí špic

2 km: Landovi došlo, ujíždí mu Woods, Urán a nakonec i Martínez, ale Bask stále bojuje

1 km: Solerovi skončila šichta

800 metrů: nastupuje Almeida, není úspěšný

300 metrů: nastupuje Evenepoel, Rogliče ale neláme, Slovinec jede takticky

50 metrů: láme se Evenepoel pod závěrečným zrychlením Rogliče

0 metrů: Roglič vítězí po vyzrálém výkonu a obrovském výdeji sil

Před dvěma víkendovými etapami vede Primož Roglič o 10 vteřin před Evenepoelem, Joao Almeida se svým dnešním výkonem a za vydatného přispění Marca Solera posunul na průběžné stupně vítězů, ovšem se ztrátou +1:02 na lídra závodu. Naopak dosud třetí Ciccone klesl až na 7. pozici.

Už je to dlouho, co jsem musel vynaložit tak velké úsilí, ale užil jsem si to. Mám z tohoto vítězství velkou radost,“ řekl po etapě jezdec Jumbo-Visma. "Ještě nás čeká pár těžkých dní. Zítra to může být ještě docela snadné, ale v nedělní etapě číhá stále mnoho nebezpečí. Uděláme maximum, abychom vítězství uhájili."