O celkové vítězství už se závodí pouze mezi třemi lídry týmu Jumbo-Visma, to je po Angliru definitivní. Se závodníky nizozemského týmu totiž udržel krok jen Mikel Landa (Bahrain Victorious). Enric Mas (Movistar) a Juan Ayuso (UAE Emirates) nestačili daleko před cílem. O všem se rozhodlo v cílovém stoupání, ale na plný plyn se závodilo od prvních kilometrů. 

20230913VUE02009-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Etapu si totiž vyhlédl Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), který se vydal do dlouhého úniku. V prvním úniku chyběl, ale před třemi dlouhými stoupáními si dopředu doskočil v úniku využil svého týmového kolegu Mattiu Cattanea. Se závodníky Soudal Quick-Step se udržel pouze Lorenzo Germani (Groupama-FDJ), který však odpadl v prvním stoupání Colladiella.

Solerův útok nevyšel 

Evenepoelovi šlo samozřejmě o body do vrchařské soutěže, ale boj o etapové vítězství se zdál být ztracený už daleko před cílem, protože tým Jumbo-Visma udržoval malý odstup od belgického mistra. Evenepoel vyjel na Colladiellu společně s Cattaneem, zatímco za ním se z pelotonu vydal Marc Soler (UAE Emirates). Šestý muž celkového pořadí nijak nevyděsil vedení týmu Jumbo-Visma a dostal dost prostoru. 

20230913VUE02010-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Soler najel více než minutu náskoku na pelotonu a stáhl vedoucí dvojici na méně než minutu, dojel si dva uprchlíky, ale poté už jen ztrácel jak na Evenepoela, tak i na peloton a později byl dostižen, aniž by kohokoliv ohrozil. Tento tah týmu UAE Emirates rozhodně nevyšel. 

Evenepoel vydržel až do Angliru 

Evenepoel na začátku druhého stoupání Cordal odjel Cattaneovi a pokračoval sám. Na vrchol dojel s náskokem 2:20 před pelotonem a připsal si další body. Tempo v pelotonu převzal tým Bahrain Victorious, který pracoval pro Mikela Landu. A stáhl většinu náskoku Remca Evenepoel, který začínal cílové Angliru s náskokem něco málo přes jednu minutu. 

20230913VUE02028-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Bahrain pokračoval na čele po většinu stoupání Angliru, Antonio Tiberi, Damiano Caruso a Wout Poels odvedli spoustu práce a dokonce dostali do úzkých několik lídrů, včetně Aleksandra Vlasova (Bora-Hansgrohe) a Joaa Almeidy (UAE Emirates). Zároveň však vpředu nastupovali jiní závodníci. Romain Bardet (DSM-Firmenich) jako první dostihl Evenepoela, ale jeho útok dlouho nevydržel.

Roglič nasadil tempo a Kusse si nevšímal

5,2 kilometru před cílem odpadl z čelní skupiny Juan Ayuso. A nedlouho po něm také Enric Mas a další lídři. V šestičlenné skupině byli pouze Poels, Santiago Buitrago a Landa z Bahrainu a Roglič, Kuss a Vingegaard z Jumba. Nikdo víc. Poelsovo tempo postupně klesalo, takže dopředu se posunul Roglič a zrychlil. 

20230913VUE02030-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Kuss se k němu společně s Vingegaardem dotáhl a utrhli Landu. Roglič nijak nespekuloval, stále jel stabilní tempo, které bylo pro Kusse příliš vysoké. Američan 2 kilometry před cílem odpadl a jeho týmoví kolegové nečekali. Kusse si dojel Landa a pomohl mu udržet červený dres, protože zbytek strmého stoupání pro něj odtáhl. 

Vingegaard s Rogličem nespurtoval, takže Slovinec získal druhé etapové vítězství na Vueltě. Kuss bojoval o každou sekundu a dojel si pro třetí místo před Landou. A červený trikot udržel, ztratil 19 sekund a po 17 etapách dělí první dva muže v celkovém pořadí jen 8 sekund. Roglič ztrácí 1:08. 

Lídři Jumba se stále veřejně podporují. "Se Seppem jsem mluvil. Je to bizarní pocit, ale na tak strmém kopci prostě jedete, jak nejrychleji můžete," říká Roglič. "Že je stále lídrem? Ano, je. A já mu říkal, ať bojuje dál a věří si. Nemám z toho žádný špatný pocit."

20230913VUE02022-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Vingegaard to pro dokonce Kussovi přeje: "Jsem rád, že je Sepp Kuss stále lídrem. Upřímně doufám, že si dres udrží. Přál bych si, aby tuto Vueltu vyhrál."

Kuss byl opět velmi kolegiální a spokojený se svým výkonem. "Nikdy jsem nečekal, že budu v této pozici. Od Vuelty jsem nic neočekával a chtěl jsem jako vždy pomoci týmu. Dostal jsem se do této situace a objevil jsem novou úroveň sebevědomí. To bylo velmi příjemné," vysvětluje.

"Primož a Jonas jsou skvělí šampioni. Spolupracuje se nám velmi dobře. Chci svou šanci, ale jsem také rád, že pro ně mohu pracovat. Byla to skvělá zkušenost," pokračuje. "Dnes i v minulých etapách jsem dokázal, že si tuto pozici zasloužím. Možná se mi to už nikdy nepodaří. Uvědomuji si to a uvědomují si to i moji týmoví kolegové. Chtějí mě vidět vyhrávat." 

"Primož si vítězství zasloužil, stejně jako si ho včera zasloužil Jonas. Tak by měl závod vypadat," dodal Kuss, který dnes oslavil 29. narozeniny.  

Ayuso udržel čtvrté místo a bílý dres 

Za triem Jumba a Landou se pořadí značně promíchalo. V mlze a davech fanoušků toho nebylo moc vidět, ale z favoritů si nakonec nejlépe vedl Almeida, který ztratil 58 sekund. Cian Uijtdebroeks (Bora-Hansgrohe) ztratil 1:20 a jeho rival v boji o bílý dres, domácí Ayuso, zaostal o 1:42. Sekundu za ním dokončil Mas a 2:55 ztratil Vlasov.

20230913VUE02016-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Celkové pořadí se za závodníky Jumba trochu pohnulo. Ayuso drží čtvrté místo s odstupem čtyř minut na Kusse, ale jeho náskok před Landou se snížil na 16 sekund. Zkušený Bask se dostal před Mase, který ztrácí 4:30. O dvě příčky si polepšil Uijtdebroeks, ale na Ayusův bílý trikot stále ztrácí 2:43. Vlasov zůstal osmý, na deváté místo se posunul Almeida a desítku uzavírá Buitrago. Pořadím po svém sólovém dobrodružství proletěl Soler, který je nově třináctý. 

Nic se nezměnilo v ostatních soutěžích. Evenepoel si samozřejmě polepšil ve vrchařské soutěži, připsal si dvacet bodů a má velký náskok před Vingegaardem. Tak Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) je v bezpečném vedení v soutěži o zelený dres.