Dojezd na sedmikilometrovém stoupání Orciéres-Merlette byl nakonec spíše klasikářský než tradičně vrchařský, přesto někteří lídři ztratili. Například Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe) se neudržel šestnáctičlenné čelní skupiny a ztratil 9 sekund, stejně jako Enric Mas (Movistar). 21 sekund ztratil Alejandro Valverde (Movistar) a špatně dopadli Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Dani Martinez (EF) a Sergio Higuita (EF), kteří zaostali o 28 sekund. 

Dlouhý únik byl opět odsouzen k zániku. Trvalo asi 30 sekund, než se vytvořil a to nikdy nevěstí nic dobrého. Poté byl soustředěně kontrolován týmy Deceuninck - Quick-Step a Jumbo - Visma. Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale), Krists Neilands (ISN), Nils Politt (ISN), Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie), Tiesj Benoot (Sunweb) a Quentin Pacher (BB Hotels - Vital Concept) dostali minimum prostoru. Benoot 27 kilometrů před cílem nezvládl dlouhou a rychlou zatáčku ve sjezdu, přelétl svodidla a zničil kolo. Nic se mu však nestalo a pokračoval do cíle. Nejdéle vpředu vydržel Neilands, ale také on by dostižen před nájezdem do posledního kopce. Získal aspoň ocenění pro nejaktivnějšího jezdce.  

Cílové stoupání rozjel ve vysokém tempu tým Jumbo - Visma pracující pro Primože Rogliče. Nejdříve hlavní skupinu natáhl Wout van Aert a v samotném závěru Sepp Kuss. Nizozemský tým tak připravil vynikající pozici pro svého slovinského lídra, na druhou stranu dostal do problémů Toma Dumoulina a je tedy zcela jasné, kdo je jedničkou týmu. Dumoulin však krizovou situaci zvládl a dojel v čase vítěze na 11. místě. 

Kvůli vysokému tempu týmu Jumbo - Visma se ve výjezdu moc neútočilo. Zkusil to Pierre Rolland (BB Hotels - Vital Concept) 4,5 kilometru před cílem, ale brzy byl pohlcen. Až v posledním kilometru se zvedl Guillaume Martin (Cofidis), kterého okamžitě dorazil Roglič a zbytek skupiny. 

O etapě se rozhodlo až ve spurtu a Primož Roglič byl jasně nejlepší. Tadej Pogačar (UAE Emirates) dojel druhý a byl podobně rychlý jako Roglič, spurtovat však začal z horší pozice. Třetí skončil Martin, čtvrtý Nairo Quintana (Arkéa - Samsic) a pátý Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step). 

V první skupině dojeli skoro všichni důležití lídři. Egan Bernal (Ineos Grenadiers) projel cílem na 7. místě, hned za ním skončili Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) a Mikel Landa (Bahrain - McLaren). 

V celkovém pořadí zůstal první Alaphilippe, 4 sekundy před Adamem Yatesem (Mitchelton - Scott). Roglič se posunul na třetí příčku s odstupem 7 sekund. Pogačar zůstává čtvrtý, ale ztrátu snížil ze 17 sekund na 11 sekund a oblékl se do bílého dresu nejlepšího závodníka do 25 let. Marc Hirschi (Sunweb) totiž v dojezdu ztratil 38 sekund. 

Peter Sagan (BORA - hansgrohe) dnes zrovna nezářil, ale zelený trikot udržel. Na rychlostní prémii získal Sam Bennett (Deceuninck - Quick-Step) o 5 bodů víc než Slovák a dotáhl se na něj. Sagan zůstal ve vedení pouze díky lepšímu postavení v celkovém pořadí. Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) zůstává nejlepším vrchařem. Do vedení týmové soutěže se posunul americký celek EF.