Na 165 kilometrech 8. etapy z Dénie do Xorret de Catí bylo připraveno hned pět vrchařských prémií, nejtěžší (3,8 km, 11,5 %) vrcholila 4 kilometry před cílem. Právě zde se rozhodovalo o etapovém vítězi, ale žádné velké útoky favoritů nepřišly. 

Velké naděje si dělaly uprchlíci a tak byl boj o dlouhý únik hodně tvrdý. Tentokrát v úniku 30 jezdců, chyběli jezdci Jumba, Soudal Quick-Step i UAE Emirates, ale slavná jména nechyběla, například Bauke Mollema, Thomas De Gendt, Damiano Caruso, Rui Costa, Oier Lazkano a Romain Bardet.

Belgičan De Gendt, specialista na dlouhé úniky, se nechtěl moc zdržovat ne zrovna ideální spoluprací ve velké skupině a víc než 100 kilometrů před cílem ujel a 40 kilometrů jel sám. Později byl dostižen lepšími vrchaři Lazkanem, Javierem Romem, Cristianem Rodriguezem a Antoniem Tiberim.

Martinez nedokázal ubránit červený dres 

Jenže jejich osud byl zpečetěn, když se tým Jumbo-Visma v hlavním poli rozhodl uprchlíky stáhnout. Nejvíce práce odvedl Robert Gesink a v posledním stoupání Xorret de Catí byli uprchlíci dostiženi. V krátkém, ale hodně strmém stoupání s maximem okolo 20 %, se čelní skupina rychle natrhala.

Lennymu Martinezovi, lídrovi závodu, výjezd vůbec nevyhovoval a poměrně brzo odpadl. Lídr Groupama-FDJ bojoval o každou sekundu, ale brzo bylo jasné, že trikot lídra se dnes bude převlékat. 

Sílu v nohách cítil belgický mistr Evenepoel, který jako první zaútočil, ale udrželi se za ním tři jezdci Jumba Sepp Kuss, Primož Roglič a Jonas Vingegaard, také tři závodníci UAE Emirates Juan Ayuso, Joao Almeida a Marc Soler a osamocený Enric Mas z Movistaru. 

Kussův útok Evenepoela nerozhodil 

Teď byla řada na Jumbu, ale ani jeden z favoritů nezaútočil, proto to zkusil Kuss a rychle získal slibný náskok. To však nijak nevyrušilo Evenepoela, který pokračova na čele skupiny ve vlastním tempu, Kusse dojel a pokračoval.

Dobře věděl, že jeho tempo všechny soupeře bolí, dokonce před vrcholem několik dalších soupeřů utrhl, nestačil Kuss, Almeida a Soler. Udrželi se jen Roglič a Vingegaard a s vypětím všech sil také Ayuso a Mas. 

Osmička cyklistů se v krátkém sjezdu před cílem opět sjela a o etapě se rozhodovalo ve spurtu. Evenepoel stále udával tempo, nijak netaktizoval a mělo to svůj důvod. Belgičan totiž nevěděl, že jede o etapové vítězství. Myslel si, že všichni uprchlíci ještě nebyli dostiženi. "Je to škoda. Myslím, že Roglič nesprintoval moc tvrdě a že jsem mohl vyhrát. Je to strašně frustrující," vysvětlil v cíli. 

Roglič to tak měl v dojezdu dost usnadněné. Po jeho zrychlení se udrželi jen Evenepoel a Ayuso a tito tři si rozdělili první tři příčky a bonusy v cíli. Mas, Vingegaard, Almeida, Kuss a Soler ztratili 2 sekundy.

Jumbo v etapě získalo vše, protože Martinez do cíle dorazil se ztrátou 1:10 a propadl na třetí místo, minutu za Kusse a 17 sekund za druhého Solera. Roglič byl s etapou samozřejmě velmi spokojený: "Doufali jsme, že dnes budeme bojovat o vítězství. Kluci odvedli skvělou práci, aby udrželi silný únik blízko."

"Bylo to hodně záludné stoupání," přiznal Roglič. "Jel jsem tu poprvé. Vůbec jsem nevěděl, co mám ve finále čekat. Ve sprintu je to vždycky hazard, ale měl jsem dobré nohy a jsem rád, že jsem dokázal vyhrát."

Nizozemský tým však také zjistil, že Evenepoel není na lopatkách a po ztrátě v 6. etapě je opět ve skvělé formě. "Byl jsem zvědavý, co dnes Jumbo-Visma chce udělat. Když začali tahat, byl jsem s tím spokojený. V závěrečném stoupání jsem řekl svému týmu, ať jede první kilometr naplno, pak si pojedu podle svého," popsal později Evenepoel.  

"Když Kuss odjel, kontrolovaně jsem ho dojel zpátky. Pak jsem věděl, že mě čeká ještě osm až deset minut stoupání. Roglič a Vingegaard dnes zřejmě neměli nohy," dodal sebevědomě.