Pro Romana Kreuzigera to bude desátý start na Tour de France v kariéře. 34letý závodník čtyřikrát dokončil v první desítce, nejlépe na pátém místě v roce 2013, ale ještě nikdy nevyhrál etapu. A ta bude jeho cílem v letošním roce. 

Tour je největší závod světa a je mi vždy ctí se jí zúčastnit. Na závod se opravdu těším a jsem přesvědčen, že máme dobrý tým. Nikdy jsem tu nevyhrál etapu, takže doufám, že si tento sen konečně splním," říká Kreuziger v tiskové zprávě týmu NTT. 

Náš historicky nejlepší cyklista má za sebou Critérium du Dauphiné, kde se mu vůbec nedařilo. Což sám přiznal: Výsledkově to vypadá hodně pesimisticky, nejsem zvyklý na grupeto. Ale zůstávám klidný, tělo si zvyká po půlroční závodní pauze, tvrdě pracujeme a věřím, že forma půjde nahoru. Pro celý tým to byl extrémní tréninkový blok."

NTT kromě Kreuzigera nominoval tři sprintery, jednoho vrchaře a tři klasikáře. V sestavě jsou Giacomo Nizzolo, Domenico Pozzovivo, Michael Valgren, Ryan Gibbons, Edvald Boasson Hagen, Max Walscheid a Michael Gogl.  

Máme tým hlavně na etapy, tým je postavený kolem Nizzola, pak máme pár klasikářů a budeme se snažit být i v horských etapách v únicích. Všichni jsou hladoví po vítězstvích a sezóna je hodně rychlá, bylo to vidět i na Sanremu, kde se jelo o půl hodiny rychleji." 

Letos to bude těžká Tour, přes 55 tisíc nastoupaných metrů a pouze jedna časovka, ke všemu ještě horská, takže se pojede z velké části na silničním kole." 

Kvůli Tour de France, přípravě na závod a koronavirus se nezúčastní Mistrovství republiky v Mladé Boleslavi, podobně jako Peter Sagan: Po konzultaci s trenéry a sportovními řediteli jsme se rozhodli, že budu až do odjezdu na Tour trénovat na Gardě. V týmu máme teď hodně přísná pravidla, minimalizujeme cestování i kontakt s lidmi, abychom neriskovali nákazu koronavirem. Manželka Míša musela podstoupit testy taky, jinak bych musel zůstat na hotelu. Oproti původnímu plánu se teda bohužel neukážu na mistrácích v Mladé Boleslavi. Mrzí mě to, těšil jsem se. Ale věřím, že mě fans pochopí."

Do příští středy budu na Gardě a potom se přesunu týmovým autobusem do Nice, abych se vyhnul kontaktu s lidmi", dodává Kreuziger